Het arbeidsverleden van mijn opa

Als inwoner van de Oostelijke Mijnstreek kan het je niet ontgaan. De mijnbouw en alles wat daarom heen hangt heeft zijn sporen achtergelaten in dit gebied. We zijn trots op ons verleden en dwepen graag met de zogenaamde koempelmentaliteit. En die eeuwige rivaliteit met Maastricht? Check deze column (alinea 3 en 4) en je weet meteen waarom FC Limburg geen goed plan is.

Mijn opa heeft jarenlang ondergronds gewerkt in de Staatsmijn Emma. Het is mooi dat zijn arbeidsverleden xc3xa9n dat van vele andere kompels nu eindelijk openbaar wordt gemaakt door het ontsluiten van het archief van de Staatsmijnen. Een prachtig initiatief. Via

De archieven van De Staatsmijnen zijn vanaf volgend jaar op internet in te zien. Dat heeft Stichting DeMijnen.nl bekend gemaakt. De stichting maakt in samenwerking met DSM een belangrijk deel van de archieven via de website www.DeMijnen.nl toegankelijk voor het publiek.
Het centraal archief van DSM in Heerlen bezit een omvangrijke collectie historisch materiaal over de voormalige Zuid-Limburgse steenkolenmijnen. De website zal vele foto’s van De Staatsmijnen omvatten over de verschillende mijnen en het maatschappelijke leven daaromheen.
Ook de volledige jaargangen van de beide bladen Steenkool (1946 tot 1955) en Nieuws van de Staatsmijnen (1952 tot 1975) zullen online verschijnen.
De driedelige DVD-reeks xe2x80x98Mijn Verledenxe2x80x99 vormde een eerste aanzet om het oude bedrijfsfilmarchief van De Staatsmijnen digitaal te ontsluiten. Het mijnverleden leeft in Limburg en de behoefte aan informatie over dit deel van de regionale geschiedenis is nog steeds groot.

Advertenties