Bezocht: Tartu en Tallinn @ Estland (29 november t/m 1 december 2019)

Eind november bezocht ik voor mijn de EAPRIL conferentie die dit jaar in Estland werd georganiseerd. Een kort verslagje met linkjes vind je via mijn MLI blog. Maar zeg nou zelf, wanneer bezoek je nou Estland? Dus ik besloot al snel om twee daagjes langer te blijven, zeker nadat ik erachter kwam dat de conferentie in Tartu werd gehouden en dat wordt ook de streetart hoofdstand van Estland genoemd. In totaal heb ik 1,5 vrije dag in Tartu gehad en 1 dag in hoofdstad Tallinn. Een kort verslagje lees je hieronder.

Nadat ik vrijdagmiddag mijn collega’s had uitgezwaaid (zij vertrokken al eerder naar Nederland via Tallinn) was ik ‘vrij’ om bij het verlaten van het hotel eindelijk eens rechtsaf te gaan (ipv linksaf naar het conferentiecentrum). Heerlijk om het stadje even een andere kant te zien. Vrijdag was het trouwens nog grijs en grauw, maar op zaterdag zag ik voor het eerst in Tartu de zon en een strakblauwe lucht, -1 graden (gevoelstemperatuur -6 zei de weerapp). Heerlijk weertje om met een omweg via de Liberty Bridge en een wandeling langs de rivier richting Toomemãgi (Toome hill) en Cathedral Hill te gaan. Daar bezocht ik het ‘University of Tartu Old Observatory’ (klein museum over sterrenkunde met uitzichtspunt), de mooie ‘Angel Bridge’ en de prachtige ruïne van de kathedraal. Ook spotte ik veel mooie beelden in het centrum. Daarna op naar buitenwijk Karlova en Supillin (inderdaad, dat staat voor soup town). Ik zag in Karlova een prachtig verbouwde fabriek (Aparaaditehas) die nu onderdak biedt aan hippe winkeltjes en in beide wijken zag ik prachtige mooie houten huizen. Oh ja, opwarmen deed ik in de tropische kassen van de Botanische tuin. En ja, bijna overal streetart, héél véél streetart. Estland heeft ook een eigen Banksy, genaamd Edward von Lõngus, en ik had die zaterdag het geluk om een aantal werken van hem te spotten.

Zondagochtend reisde ik met de trein van Tartu naar Tallinn door een winter wonderland want ja, het sneeuwde onderweg. Eerste klas ticket, gereserveerde zitplaats en werkende wifi (voor nog geen 14 euro) en in 2,5 uur met trein en taxi ingecheckt in hotel. Ik doe wel eens langer over treinritjes in Nederland over zo’n afstand…

De ‘Old Town’ van Tallinn (Vannalin genaamd), met schattige kleine straatjes heuvel op en af, was volop in Kerstsfeer (maar wel heel erg druk). Dus na een bezoekje aan de ‘Alexander Nefsky orthodox cathedral’ snel richting buitenwijk ‘Kalamaja’ (lang leve Google maps) waar ik opeens belandde op het verlaten complex van de oude Patarei gevangenis aan het water, heel bijzonder om daar omheen te dwalen. Luguber gebouw ook met al die vergane prikkeldraad die nog in veelvoud aanwezig was. Daarna uitgewaaid langs het water (hoi Helsinki aan de overkant!), ‘kultuurikatel’ complex bezocht (streetart enzo) om vervolgens een rondje langs de oude stadsmuren en de vele torens te maken om te genieten van het uitzicht.

Van boven ziet ‘Vannalin’ er echt super schattig uit, het staat dan ook op de ‘world heritage list’. En ook hier weer heel veel houten gekleurde huisjes, ik ben fan.

Ondanks dat Tallinn de trekpleister van Estland is (wat betreft steden) kon Tartu me meer bekoren. Compacter en sfeervoller en veel minder toeristisch. Nog drie opvallende zaken waar mijn oog de afgelopen week op is gevallen: in Estland lopen veel kleine kinderen in een skipak, ze houden enorm van grote winkelcentra waar je in kunt verdwalen en heel veel mensen hebben reflecterende figuurtjes aan tas en jas (handig als het vroeg donker is). Deze observaties zijn nog niet wetenschappelijk onderzocht :-)

Mijn streetart album van mijn dagen in Estland vind je via deze link.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close