Gezien: Pure Reason Revolution @ MidSummerProg Festival Valkenburg 22/06/2019

pure reason revolution
 
Vorige week blogde ik over het weerzien met TOOL na 12 jaar. Iets minder lang geleden maar toch is het ook alweer 9 jaar geleden dat ik Pure Reason Revolution voor het laatst zag. In 2011 besloot deze progrock band ermee te stoppen. Ik was destijds vooral gecharmeerd van hun debuutalbum The Dark Third, een conceptalbum met zeer zeker een link naar Pink Floyd. Best complexe muziek en live was destijds nogal weleens moeilijk om dat studiogeluid te evenaren (maar met de hulp van een laptop kom je een heel eind). Overigens is The Dark Third een van mijn meest geluisterde cd’s op mijn telefoon en een van de weinige plaatjes die ik meestal van voor tot achter luister, het is tenslotte een conceptalbum met haakjes tussen alle songs.

Tot mijn verbazing, maar vooral tot mijn grote vreugde, maakte het MidSummerProg festival, dat sinds een paar jaar in juni gehouden wordt in het sfeervolle openlucht theater in Valkenburg, een paar maanden geleden bekend dat PRR daar zou optreden. Maar ja, ze waren een van de vele bands en een ticket kostte € 61. What to do, what to do? Nou, wachten tot een dag voor het festival en een kaartje via Ticketswap voor € 25 kopen dus :) Valkenburg is op een steenworp afstand dus op een warme zaterdagavond, sjeesde ik op en neer voor een optreden.

Ik was nog nooit in het openlucht theater geweest maar dat is een sfeervol rond (amfitheater vorm) open podium waarbij je dus op elke zitplaats wel goed zicht heb. Helaas waren de zitplaatsen zowat allemaal bezet want die andere bezoekers waren er wel al de hele dag. Gelukkig kon ik rechts van het podium nog een staanplaats bemachtigen met ook nog goed zicht.

Soundcheck duurde best lang en de band leek nerveus. Dat liet presentator Tim op het Broek ook nog weten want dit was hun eerste live optreden in 8 jaar. Of zoals zangeres Chloë Alper meldde ‘we decided to get back together’. En dat deden ze goed! Ondanks het belabberde geluid de eerste paar nummers (zanger/gitarist Jon Courtney was pas na een paar nummers te horen) leek de band na een kwartiertje redelijk op hun gemak. Maar ja, ook wel gedurfd dat je na zo’n lange tijd weer gaat optreden en meteen je debuutalbum integraal gaat spelen. De publieksreactie was overigens hartverwarmend voor de band, veel gejuich en geklap en er waren zelfs fans die hun PRR na al die jaren weer uit de kast hadden getrokken. Muzikaal was het overigens echt nog wel wennen voor de band (er werd af en toe nerveus naar elkaar gekeken) maar dat ene album aangevuld met drie andere krakers, bleek de tand des tijds zonder moeite te hebben doorstaan. Bij het laatste nummer Fight Fire ging niet alleen het publiek los maar ook Chloë die overduidelijk verrast was door de zeer enthousiast publieksreactie.

Ook verrast, de blik van de meneer van de security die me na het optreden, bij het verlaten van het theater, een stempel wilde geven zodat ik weer kon terugkomen, en ik zei ‘ik kwam alleen voor de band die net speelde’ :)

Benieuwd naar het vervolg van PRR want dat zou er wel moeten komen getuige Chloë’s opmerkingen tijdens het optreden.

Pure Reason Revolution trad zaterdag 22 juni op tijdens het MidSummerProg festival in het openlucht theater in Valkenburg.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close