Gezien: TOOL @ Ziggo Dome Amsterdam 18/06/2019

blogVeel en veel te laat leerde ik de Amerikaanse band TOOL kennen. Maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen dus ik ben Edwin Mijnsbergen eeuwig dankbaar dat hij me deze band in 2006 tipte. Net op tijd want de band bestaat al sinds 1990 maar in 2006 brachten ze pas hun vierde studio album uit en ik was meteen verkocht. TOOL was eerst een beetje in de grunge (vandaar dat ik ze waarschijnlijk altijd overgeslagen heb) maar daar is op ‘10.000 Days’, dat vierde studio album, weinig meer van over. Lange uitgesponnen nummers, met een flinke scheut metal maar wel ‘sophisticated’ en verfijnd en vol van emotie. Ik was verkocht dus in die periode heb ik ze vier keer gezien, twee keer op een festival (Pinkpop) en twee keer in een zaal (Düsseldorf en Oberhausen). Maar na Pukkelpop 2007 werd het stil rondom de band, heel erg stil.

Zanger Maynard James Keenan deed leuke dingen met Puscifer en A Perfect Circle maar de fans bleven de afgelopen jaren maar wachten op een teken van leven van TOOL. Er waren geruchten over een nieuwe cd, maar die bleken dan weer niet waar te zijn maar toen opeens kwam daar het nieuws dat TOOL zou gaan touren in Europa en onder andere naar de Ziggo Dome zou komen. Hm, zo’n mega zaal sla ik het liefste over maar hé, deze kans zou ik niet laten lopen. Dus toog ik, samen met een stel vrienden, twee weken geleden, op een snikhete zomerdag naar 020 waar onze band klokslag 21.00 u. het podium betrad.

En als je naar een band van Maynard gaat, dan weet je het, er is een absoluut telefoon- en cameraverbod en wat een genot is dat. Gewoon genieten van de muziek zonder tig telefoontjes om je heen (en ja, ik maak ook weleens een foto maar het is echt niet tof om de band zowel op het podium als op iemands telefoon voor je te zien). De setlist was al ruim vooraf bekend dus die was geen verrassing en die twee nieuwe nummers (van de cd die op 30 augustus verschijnt, en dit is geen fake nieuws) waren ook al uitgelekt maar wat een vette coole strakke show, met Maynard zoals altijd op de achergrond, de scheurende gitaar van Adam en dat drumwerk, briljant. Bij de toegift dacht ik ‘dit kan niet echt zijn, zo strak, er staat een cd op’. Het getoonde videomateriaal, de lichtshow, alle grote nummers die voorbij kwamen, het kan niet anders dat dit mijn concert van het jaar gaat worden. En dan moet de nieuwe cd nog verschijnen!

Ps: Ik heb geen foto’s gemaakt want dat mocht niet :-) Daarom deel ik de foto’s die al jaren mijn huis sieren en gemaakt zijn tijdens het Pukkelpop optreden van de band in 2007. Nog steeds blij met deze plaatjes van fotograaf Rob Walbers.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close