Gezien: War Horse @ Schouwburg Heerlen 2/04/2015

800px-War_Horse_(8570063005)Al maanden hadden we de tickets in huis voor het toneel/musicalspektakel War Horse en afgelopen donderdag was het dan eindelijk zo ver. We bleken de première voorstelling uitgezocht te hebben en werden vriendelijk verzoek in black tie te arriveren. Nou, toch maar niet al zijn we wel over de rode loper naar binnen gelopen :-)

In War Horse speelt Joey, een Engels volbloed paard de hoofdrol. Zijn vriendschap met Albert, de avonturen die ze meemaken en het feit dat ze door de 1e Wereldoorlog gescheiden van elkaar worden zijn de hoofdingrediënten van dit spektakelstuk (dat overigens gebaseerd is op een kinderboek). Het houdt automatisch in dat op het toneel paarden de hoofdrol spelen. En dat gebeurt levensecht aangezien de paarden (oftewel de poppen) door mensen aangestuurd worden. Het bijzondere is dat je die mensen op een gegeven moment niet meer ziet. Het is alsof er werkelijk paarden over het toneel galopperen. Magnifiek uitgevoerd, ik kan niet anders zeggen.

Overigens kregen wij de Nederlandse versie voorgeschoteld en dat vond ik persoonlijk wel minder. Ik ben al niet zo’n musical fan en als er dan toch ook nog Nederlandse liedjes gezongen worden, oh my… Maar gelukkig waren ze niet zo talrijk en overheerste het toneelspel.

Het verhaal is best bijzonder en kende een happy end maar de show werd toch echt gestolen door de paarden en de poppenspelers die ze aansturen. Dat is de kracht van War Horse en dat verklaart wat mij betreft ook het succes.

War Horse is nog te zien in diverse theaters in het land de komende maanden.

Advertenties