Verdiepding 7: Content curatie

Net als de eerdere verdiepdingen (Privacy en Veiligheid Online, Mediawijsheid) is ook verdiepding 7 Content Curatie niet nieuw voor me. Als ik snel moet uitleggen aan iemand wat dat begrip inhoudt roep ik altijd een digitale knipselkrant maar dat dekt de lading niet helemaal. Maar het principe van informatie/bronnen etc. verzamelen en deze beschikbaar stellen voor anderen gaat ook op voor content curatie. Het verschil met de knipselkrant is dat je nu ook extra informatie toevoegt voor de geïnteresseerde zodat de context duidelijk is. Het zijn niet zomaar losse links die gedeeld worden maar wat mij betreft is het bij content curatie van belang dat je ook aangeeft waarom je nu precies die link of die informatie met iemand wil delen.
blended
Naar de informatie over dit begrip op de Verdiepdingen site kan ik helaas niet linken vanwege een slotje maar als je meer wil weten, surf dan eens naar deze Dingen@Zuyd pagina. Daar wordt op een heldere en duidelijke manier uitleg gegeven en vind je aanvullende links.

Uiteraard vind ik content curatie iets dat een bibliotheek cq informatiespecialist zou moeten oppakken. Vroeger hielden we (ja ja, ook ik heb dit nog gedaan in de begindagen bij Fontys!) tenslotte ook knipselkranten op diverse vakgebieden bij. Als informatiespecialist is het je tweede natuur om betrouwbare informatie te vinden, te herkennen, te annoteren (er een korte beschrijving van te maken) en te verspreiden. Voor dat laatste zijn veel digitale tools te vinden en daar zit wat mij betreft nou net het ‘probleem’. Ondanks dat ik onderwerpen zoals blended learning, onderwijs, sociale media, mediawijsheid (om er maar een paar te noemen) heel interessant vind en ik daar ook best veel interessante informatie over verzamel (via mijn eigen favorieten bewaarsite Pinboard) is er nog geen tool geweest die mij heeft weten te overtuigen van het nut en het gebruiksgemak. Nee, ook Scoop.it niet (die op dit moment het populairst lijkt). Zeker sinds je je moet registreren via Facebook, Twitter of mail. Ik volg wel een aantal ‘scoop pagina’s en heb ook een account maar zelf ‘scoopen’ is er nog niet van gekomen. Tot euh ik op dit punt was met schrijven en dacht ‘waarom ga ik het niet gewoon proberen?’.

Aangezien ik de afgelopen maanden veel materiaal en literatuur verzameld heb over blended learning heb ik besloten om over dat onderwerp mijn eerste scoop te maken. Er staan pas twee verwijzingen in waarvan eentje helaas naar een artikel achter een betaalmuur maar je moet ergens beginnen nietwaar.

Ik merk nu al dat ik het fijn vind dat Scoop.it me op basis van tags en mijn eigen interesses ook al weer richting allerlei leuke links stuurt. Maar ik weet nu ook al dat dit me weer kostbare tijd gaat kosten. Niet vanwege het feit dat ik echt op zoek moet naar interessante linkjes maar dat het stukje extra (zeg maar de annotatie, context en het feit waarom ik denk dat de link interessant is) iets is dat ik er niet zo maar doorheen wil jagen. Dan speelt mijn informatiespecialisten beroep toch weer mee het direct secuur en volledig aan te pakken. Ach ja, het houdt me van de straat zullen we maar zeggen.

Hey ho, let’s Scoop!