Verdiepding 6: Mediawijsheid

Tijd voor het tweede Verdieping, Mediawijsheid. Dit kent een aantal raakvlakken met het vorige ding ‘privacy en veiligheid online‘ maar mediawijsheid gaat wat mij betreft nog een stapje verder. Dat zie je ook aan de definitie zoals die op de website van Mediawijsheid.nl want Mediawijsheid is volgens die site (waarop een schat aan informatie te vinden is, waaronder lesmateriaal):

Officieel: het geheel van kennis, vaardigheden en mentaliteit waarmee burgers zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in een complexe, veranderlijke en fundamenteel gemedialiseerde wereld.

Korter gezegd: het zijn de competenties die je nodig hebt om actief en bewust deel te nemen aan onze mediasamenleving.

Het gaat dus verder als alleen weten hoe je Facebook profiel kunt afschermen maar het gaat echt om competenties die je als burger nodig hebt om deze snel veranderende samenleving te functioneren. Dus ook mijn 69 jarige moeder moet iets afwezen van mediawijsheid als ze wil gaan internetbankieren of een cookie melding moet accepteren op een website.
tree-426264_640
De hierboven genoemde website Mediawijsheid.nl is trouwens een onderdeel van Mediawijzer.net, een website die op initiatief van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin in 2008 opgezet om Nederlandse burgers en organisaties mediawijs te maken. Dat geeft ook meteen aan waarom de term inmiddels wijdverbreid is.

Maar wanneer komt nu de bibliotheek om de hoek kijken? Nou, een van de vijf organisaties die door de regering is aangewezen om burgers mediawijs te maken is namelijk het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB). De oorspronkelijke taak van de openbare bibliotheek, om met de uitleen van boeken ‘het volk te verheffen’ is dus sinds een aantal jaren ook een digitale taak geworden. Zelf weet ik trouwens erg weinig van mediawijsheid activiteiten in mijn plaatselijke openbare bibliotheek maar op de overkoepelende website van Schunck word ik helaas niet veel wijzer. Zoeken op de term mediawijsheid levert welgeteld een resultaat op, week van de mediawijsheid 2013, niet echt bij de tijd… En op de site van de bibliotheek Heerlen eveneens een resultaat. Wat ik wel terug vinden op de site is dat deze bibliotheek gecertificeerde mediacoaches in dienst heeft, dat is wel dan weer mooi. Nu nog wat activiteiten organiseren of in ieder geval zichtbaar maken!

Overigens vind ik, gezien de taak van de bibliotheek, mediawijsheid wel iets waar ze zich mee bezig zouden moeten houden, ook al gezien het feit dat ze een van de partners zijn bij bovenstaand project.

Een hogeschoolbibliotheek heeft zo’n specifieke taak mijns inziens niet maar is natuurlijk wel een expert op het gebied van informatievaardigheden. En ook dat, het gericht en efficiënt kunnen zoeken naar informatie en de gevonden informatie kunnen beoordelen op relevantie en waarde, is natuurlijk een belangrijk ingrediënt van zowel mediawijsheid als van een trainingsaanbod van een hogeschool bibliotheek. In de trainingen zou je dus mooi een koppeling met mediawijsheid kunnen leggen.

Foto via

Advertenties