Bezocht: TU Delft Library 27/11/2014

2014-11-27 10.27.11In het kader van een Fontysbreed project Het Nieuwe Werken heb ik afgelopen donderdag, samen met een aantal collega’s, een werkbezoek gebracht aan de TU Delft Library.

Vanuit mijn vorige functie als informatiespecialist had ik al twee keer eerder een bezoek gebracht aan deze bijzondere bibliotheek maar deze keer was het extra speciaal omdat architect Paul Ketelaars van architectenbureau Mecanoo samen met Liesbeth Mantel (Head of Open Spaces) de rondleiding door een gedeelte van het gebouw verzorgde.

Het gebouw ziet er van buiten uit als een grote kegel met een groot grasveld. Dat op zich is al een bijzonder gegeven, het gebouw lijkt daardoor ook helemaal niet groot. Maar schijn bedriegt want als je een voet over de drempel zet zie je een hele grote open ruimte waar volop bedrijvigheid is. De TU Delft Library heeft vier jaar geleden namelijk een transformatie ondergaan van een traditionele stilteplek naar een ontmoetingsplek waar je mag eten, drinken, overleggen, kletsen en telefoneren. Een zogenaamde One-Day Stay plek.

Uiteraard zijn er stilteplekken (want het blijft een universiteitsbibliotheek) en de capaciteit daarvan wordt in tentamenweken ook nog eens uitgebreid. Ook worden in die periodes de openingstijden uitgebreid. Normaal is de bibliotheek 7 dagen per week geopend van 8.00 u. ’s ochtends tot 0.00 u. ’s nachts maar in tentamenweken kunnen studenten er nog eens twee uur langer studeren. 2014-11-27 11.32.19 Ook zijn er projectruimtes voor 5 tot 20 personen die studenten zelf kunnen reserveren via een klantvriendelijk systeem genaamd Mapiq.

Om de bibliotheek toch nog iets van een ‘bibliotheekachtige’ uitstraling te geven is er voor gekozen om de hele achterwand te ‘vullen’ met boeken. Dat ziet er imposant uit terwijl het nog geen 10% van de totale collectie is. De overige fysieke materialen bevinden zich in het archief onder de bibliotheek en die materialen kunnen tijdens kantooruren aangevraagd worden.

Wat opviel tijdens de rondleiding is de enorme flexibiliteit van het inmiddels 17 jaar oude gebouw. De functie van de bibliotheek is veranderd, er zijn faciliteiten verdwenen en er zijn er ook bijgekomen maar het gebouw kan daar met enige aanpassing moeiteloos aan aangepast worden.

En de functie van die kegel? Die is er niet alleen omdat het gebouw zo makkelijk herkenbaar is maar herbergt ook heel veel studieplekken.
2014-11-27 15.36.53
Na de transformatie van de bibliotheek heeft ook Het Nieuwe Werken zijn intrede gedaan. Na de rondleiding vertelde Liesbeth over de aanpak waarvoor zij gekozen heeft als projectleider. Ze is in zee gegaan met Muzus (een bureau voor conceptontwikkeling en communicatievraagstukken) en heeft mede op basis van interviews met studenten, wetenschappers en medewerkers zogenaamde persona’s opgesteld.
Een mooi concept omdat de persona’s werden opgesteld na het analyseren van interviewgegevens en data op basis van ‘Hoe ziet je dag eruit en welke faciliteiten heb je hiervoor nodig’. Uiteindelijk mochten medewerkers zelf kiezen voor een vaste plek of een flexplek waarna circa 80% voor het laatste koos. Ook de directeur bleek haar eigen vaste plek op te geven, een mooi voorbeeld.

Maar de ontwikkelingen staan niet stil, men blijft in Delft alert dus Liesbeth is nu alweer bezig om bijvoorbeeld de bezettingsgraad van de kantoorruimtes in de avonduren te verhogen. Studenten zouden hier gebruik van kunnen maken als de medewerkers na 18.00 u. niet meer aanwezig zijn.

Het was een inspirerend en zeer informatief bezoek dat het lange reizen meer dan waard was, bedankt Liesbeth!

NB: Dit stukje is in iets andere vorm ook verschenen op de interne Fontys Yammer omgeving en zal ook gepubliceerd worden in de interne nieuwsbrief van de dienst Onderwijs en Onderzoek. De foto’s zijn gemaakt door mij op de laatste na, die heeft Liesbeth gemaakt in een van de mooie projectruimtes van de bibliotheek.

Advertenties