Bezocht: Rijksakademie van Beeldende Kunsten @ Amsterdam – 30/05/2014

foto 1Gisteren organiseerde de afdeling Onderwijs en Onderzoek van de KNVI een bezoek aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Niets bijzonders zou je zo denken op het eerste gezicht maar de Rijksakademie is gevestigd in de voormalige Kavallerie-Kazerne aan de Sarphatistraat in Amsterdam. Een mooi karakteristiek pand waar je normaal gesproken niet zo snel als bezoeker binnen komt. Een buitenkansje dus op deze, voor veel mensen, vrije (want een dag na Hemelvaartsdag) vrijdagmiddag. Of de zon en de specifieke dag ook de redenen waarom er circa 20 mensen niet kwamen opdagen zonder zich af te melden blijft gissen maar het is wel vervelend. Je organiseert een gratis activiteit en blijkbaar is afmelding dan niet nodig. Jammer beste mensen en sowieso hadden jullie ongelijk want mede bestuurslid Hilde Klein had voor een bijna 2 uur durend interessant programma gezorgd.

De Rijksakademie is overigens niet zomaar een akademie, het is een hele bijzondere akademie. Van de website:

De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (bij wet opgericht in 1870) selecteert uitzonderlijk getalenteerde kunstenaars en biedt hen hoogwaardige artistieke, technische en theoretische faciliteiten. Onderzoek, experiment en de ontwikkeling van vernieuwende kunst staan centraal.


foto 2 Na de hartelijke ontvangst in de huiselijke (bankstellen waren in ruime mate aanwezig) bibliotheek door Marietta Dirker, Hoofd bibliotheek en ‘student’ (die eigenlijk ‘resident‘ genoemd worden bij de Akademie) Jason Gomez werd de groep van circa 30 belangstellenden in twee gesplitst. Ik mocht met Jason mee naar de kelder waar de mooie oude collectie van de Rijksakademie (met veel oude prenten maar ook werk van diverse oud kunstenaars die ooit aan de Rijksakademie studeerden) onder klimaatbeheersing bewaard wordt. Denk aan een hoge ruimte met oude boeken tot aan het plafond en Jason die vol liefde over deze bijzondere collectie verteld.

Na het maken van wat kiekjes mochten we weer terug naar boven waar de bibliotheek naast het huiselijke gedeelte nog twee etages kenden. DEgespecialiseerde collectie kent veel Engels en Duitse materiaal plus een aanzienlijke collectie dvd’s. foto 3
Daarna was het tijd voor een rondje door het gebouw (heel veel trappen op!) en daarbij passeerden we ook een aantal werkplaatsen die op deze vrijdagmiddag helaas niet in gebruik waren.

Na dat rondje werden we door Arlette Bekink van Pictoright bijgepraat over beeldrecht en wat deze stichting precies voor werk doet op het gebied van beeld- en auteursrecht voor beeldend kunstenaars en fotografen waarbij er onderscheid wordt gemaakt tussen individueel en collectief recht. Bij individueel recht hoort bijvoorbeeld ook juridische bijstand en het optreden tegen inbreuken op het auteursrecht van een kunstenaar.

Bijzonder vond ik wel dat Arlette wist te melden dat ze als stichting niet echt actief op zoek gaan naar schendingen van het auteursrecht. Foto’s op Facebook laten ze bijvoorbeeld oogluikend toe en ze gaf aan dat ze bij de handhaving ook veelvuldig afhankelijk zijn van de kunstenaar zelf die schending meldt bij Pictoright.

Door de vele vragen tussendoor was het voor mij soms best een warrig verhaal maar Arlette gaf aan het begin wel een duidelijk voorbeeld wat ze als stichting nou precies doen. Als je als uitgever een boek wil uitgeven met een illustratie van Karel Appel op de omslag, dan overlegt Pictoright met de erfgenamen Appel over een mogelijke vergoeding.

Na afloop van de presentatie was er nog een goed verzorgde borrel in de tuin van de kazerne. De aanwezigen werden naast diverse hapjes en drankjes getrakteerd op een zonnetje en er werd zichtbaar genoten langs de waterkant.

Hilde, dank voor de organisatie, het was een mooie middag.

NB: De foto’s zijn gemaakt door Janneke waarvoor dank!

Advertenties