Gelezen: De Geur van Kolen / Joep Dohmen

2954f49a6ef411e38b0012cc4c274745_8Het is al heel wat maanden/jaren geleden dat ik een blogpost schreef over een gelezen boek maar voor ‘De Geur van Kolen‘ van Joep Dohmen maak ik graag een uitzondering. Joep Dohmen, journalist bij het NRC, is geboren in Heerlen en schreef eerder al aansprekende boeken zoals De Vriendenrepubliek dat ging over de corruptie in Limburg. In De Geur van Kolen beschrijft de in Heerlen geboren journalist de geschiedenis van datzelfde Heerlen aan de hand van het levensverhaal van zijn ouders en voorouders. Dat doet hij aan de hand van een koffer met inhoud dat na de dood van zijn ouders in handen komt van Joep.

Het vertelt het verhaal van Heerlen dat een ‘gewoon’ Limburgs dorp was maar door de mijnindustrie uitgroeide tot stad. Een stad met een negatief imago dat de laatste jaren met wisselend succes dat imago van zich af probeert te schudden. Het verhaal start in 1864 als een vroege voorouder van Joep (ook Joep genaamd) trouwt met een meisje uit Heerlen. Op dat moment is Heerlen eigenlijk te groot voor een dorp maar te klein voor een stad met nauwelijks 5000 inwoners.

Joep Dohmen heeft voor dit boek met veel betrokken gesproken (mensen die zijn ouders en opa en oma nog gekend hebben) en de archieven van Heerlen doorgespit en dat levert, zeker als je in Heerlen woont, een boeiend verhaal op waardoor je meteen een goed beeld hebt van Heerlen en hoe het allemaal zo gekomen is. Joep eindigt het geschiedenisverhaal met de komst van het Maankwartier maar dat gaat volgens hem ook niet de redding brengen waar de stad zo dringend naar op zoek is. Dat klinkt dramatischer dan het is want als inwoner van de stad kan ik met trots zeggen dat Heerlen op de goede weg is. Zeker op cultureel-, en popgebied gebeuren er spannende dingen in Heerlen. Maar dat neemt niet weg dat Heerlen toch altijd dat imago van ‘net niet’ zal houden, dat merk ik ook aan de reacties van mensen buiten Limburg als ze horen dat ik in Heerlen woon. Jammer!

Conclusie: De Geur van Kolen is een vlot leesbaar boek waarin Joep Dohmen de geschiedenis van Heerlen op een mooie manier verweeft met zijn eigen familiegeschiedenis. Aanrader voor alle Heerlenaren!

NB: Meer over dit boek lees je op Zwart Goud.

Advertenties