Bezocht: Zeeuwse Bibliotheek @ Middelburg 09/10/2012

Het is alweer bijna een week geleden dat ik een middag vertoefde in Middelburg maar omdat het bezoek de moeite waard was en ik niet eerder tijd had om te bloggen, hier dan eindelijk een verlaat verslag van het Kijkje in de Keuken bij de Zeeuwse Bibliotheek.
Geheel objectief ben ik overigens niet ;-) want dit Kijkje heb ik zelf georganiseerd als een van de activiteiten van de afdeling Onderwijs en Onderzoek van de NVB. En de activiteit zegt het al, bij een Kijkje in de Keuken krijg je net iets meer informatie over de bezochte instelling dan de gemiddelde bezoeker.

Maar waarom nou de Zeeuwse bibliotheek? De belangrijkste reden was het feit dat ze sinds een aantal jaren innig samenwerken met de Hogeschool Zeeland en wij biepmensen wilden daar weleens het fijne van weten. Helaas trok dit Kijkje maar 17 bezoekers (waarbij een meneer zonder zich af te melden niet naar Middelburg afreisde, toch jammer) maar die hebben na de Algemene Ledenvergadering en de lunch een mooi verhaal gehoord van Anne Buteijn over de geschiedenis van de Zeeuwse Bibliotheek, het Zeeuws Netwerk Bibliotheken waarin voor alle leners alle faciliteiten en dergelijke in heel Zeeland hetzelfde zijn (denk aan: catalogus, bibliotheekkaart, een collectie, onderling uitleenverkeer inclusief bezorgservice, een tariefstelsel etc).

Sinds 2005 kunnen ook studenten van de Hogeschool Zeeland gebruik maken van deze faciliteiten maar sinds 2012 is de collectie/mediatheek van de Hogeschool ook daadwerkelijk onderdeel van dat netwerk. Hiervoor is voor circa 5000 studenten veel werk verzet want de collectie van de Hogeschool moest in de catalogus gezet worden, er werd overgestapt naar RFID en de administratieve processen moesten gestroomlijnd worden. Deze samenwerking leverde voor de studenten veel voordelen op (bijvoorbeeld grotere collectie en studenten mogen materialen overal ophalen en terugbrengen) maar de Zeeuwse bibliotheek is wel iets strenger in het boetebeleid…

De samenwerking verloopt tot ieders tevredenheid maar er zijn wel nog een aantal aandachtspunten. Denk aan het delen van licenties op databanken. De Zeeuwse bibliotheek heeft andere abonnementen dan de Hogeschool Zeeland die meelift op de SURF licenties. Juridisch gezien is dat nog best een heikele kwestie ook al zijn de studenten officieel lid van de Zeeuwse bibliotheek.

Ook de studenten van de Roosevelt Academy (onderdeel van de Universiteit Utrecht) maken gebruik van de Zeeuwse Bibliotheek maar dat gaat niet zover als bij de Hogeschool. Sowieso hebben deze studenten via de Universiteit Utrecht toegang tot een nog groter aanbod online databanken. Verder kan de student in de Zeeuwse Bibliotheek de verplichte een aanbevolen literatuur terug vinden.

Daarna was het tijd voor de rondleiding waarbij duidelijk werd dat er nog volop verbouwd werd in het gebouw aan de Kousteensedijk. Gelukkig was daar in het archief niets van te merken. Conservator Marinus Bierens hield ons in de speciaal gekoelde ruimte dik een half uur bezig. Altijd leuk om een bevlogen vakgenoot tegen te komen en * bloos * ik weet nu wat de Atlas van Blaeu is…

Na de rondleiding was er nog tijd voor een presentatie over de andere projecten waar de Zeeuwse Bibliotheek zich mee bezighoudt. De samenwerking met SCOOP bijvoorbeeld, de Onderwijsservicebus (Columbus genaamd), het retail concept, Kennispunt Zeeland maar ook de diverse digitaleringsprojecten zoals de Beeldbank Zeeland en de Krantenbank Zeeland.

Al met al een nuttig bezoek mede omdat er ook tijd was voor het uitwisselen van ervaringen op werkgebied. Zo heb ik het tijdens de lunch weer eens uitgebreid gehad over Informatievaardigheden. En laat daar nu ook een blogpost over in de maak zijn…

Advertenties

3 gedachtes over “Bezocht: Zeeuwse Bibliotheek @ Middelburg 09/10/2012

  1. Pingback: Bezocht: SHB studiemiddag Informatievaardigheden en Didactiek @ Utrecht 12/10/2012 « Dannielle's blog

Reacties zijn gesloten.