Hoe bevalt dat nou, die nieuwe baan?

Voordat ik van mijn vakantie ga genieten wil ik toch nog even terugkomen op die nieuwe baan waar ik een aantal maanden geleden over blogde. En zo vlak voor de vakantie is dat natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid. Daarna ga ik ook stoppen met het toevoegen van ‘nieuw’ want na 3,5 maand is het allemaal niet meer zo nieuw. Gelukkig niet want ondanks een nieuwe functie, nieuwe collega’s, een nieuwe werkplek, een nieuwe dienst (maar wel dezelfde werkgever) was het toch best even wennen.

Voor de lezers die het allemaal niet meer weten, ik ben sinds 9 april werkzaam als onderwijs- en onderzoeksassistent bij Fontys Hogescholen, dienst Onderwijs en Onderzoek, team FOMEC (Fontys Onderwijs en Media Expertise Centrum). Ik ontwikkel en verzorg workshops en trainingen op het gebied van Onderwijs en Media.

Voor de volledigheid nog even de taakomschrijving:

Het zelfstandig, maar binnen vastgestelde kaders, verzorgen van instructies, workshops en presentaties aan groepen studenten, docenten, cursisten en collega’s
Bijdragen aan ontwikkeling en vormgeving van onderwijs op terrein van onderwijs en media
Overleggen met docenten/onderwijskundigen over de inhoud van de onderwijsactiviteiten en het te ontwikkelen onderwijsmateriaal
Signaleren van ontwikkelingen op het terrein van onderwijs en media en deze vertalen naar de onderwijspraktijk
Kennisdeling met collega’s van FOMEC en decentrale informatiespecialisten
Coachen van studenten bij het volgen van online instructies en workshops
Coachen van decentrale informatiespecialisten bij het uitserveren van de workshops op het terrein van onderwijs en media

De korte versie: ik ben heel blij dat ik na 17 jaar de overstap heb gemaakt naar deze functie!

De lange versie deel 1:
Na 17 jaar werkzaam te zijn geweest als informatiespecialist bleek het toch best even wennen. Geen baliediensten meer, geen direct contact meer met studenten over bibliotheek gerelateerde zaken, geen collectievorming meer en geen contacten meer met instituten over budgetten en wat al niet meer. Laat ik voorop stellen dat ik het bibliotheekwerk nog steeds erg leuk vind en dan vooral het digitale aspect, het zoeken op internet en in databanken en bezig zijn met informatievaardigheden. Wat dat betreft ben ik met de neus in de boter gevallen want in mijn nieuwe functie kan ik me daar nog steeds voor een gedeelte mee bezighouden. En dat is wel zo prettig omdat we vanuit FOMEC onder andere de Digitale Mediatheek beheren (dat doen mijn collega adviseurs) maar ook nog steeds verantwoordelijk zijn voor de online workshop Informatievaardigheden. Het vreemde daarentegen is dat ik het baliewerk helemaal nog niet gemist heb omdat ik mijn digitale ei helemaal kwijt kan in mijn huidige functie.

De lange versie deel 2:
Wat was het fijn om bij FOMEC allemaal oude bekenden tegen te komen. Dat maakt het wennen aan elkaar een stuk makkelijker omdat je elkaar al kent van overleggen. Maar het is toch anders en eerlijk gezegd, heel verfrissend om eens aan de slag te gaan met een workshop ontwikkelen en/of geven samen met een collega die je nog niet zo lang of zo goed kent. Daar heb ik al heel veel van geleerd.

De lange versie deel 3:
Mijn nieuwe werplek verschilt behoorlijk van mijn oude. Bij de laatste was er altijd drukte van studenten en docenten terwijl op de vierde verdieping van het TF gebouw in Eindhoven alleen maar medewerkers van de dienst rondlopen. Ik ken ze nog steeds niet allemaal (en zij mij waarschijnlijk ook niet) maar daar komt vanaf september wellicht verandering in als ik zitting neem in de Dienstenmedezeggenschapraad (DMR) van de dienst. Andere gezichten, andere functies en weer andere namen. En bezig zijn met beleidszaken, een nieuwe uitdaging voor een praktisch ingesteld persoon als ik.

De lange versie deel 4:
Het verzorgen van voornamelijk workshops iPad heeft ervoor gezorgd dat ik blij ben met de overstap. Ook al werd ik ineens in het diepe gegooid (‘verzorg jij straks deel 2 van de productivity workshop, een collega is er niet op tijd’), het voor een groep staan en mijn ding vertellen is leuk! Ook leuk, adviseren over het gebruik van Facebook en Twitter, ook dat was een van de dingen waar ik me in de afgelopen maanden mee beziggehouden heb. Maar dus ook het herontwikkelen en het meedenken over diverse studenten workshops die na de vakantie gegeven gaan worden.

De lange versie deel 5:
Tja, het reizen met de NS werkte niet mee in het begin, in de eerste drie weken had ik maar liefst twee dagen GEEN vertraging, de rest dus wel. De moed zonk me al in de schoenen maar gelukkig, de NS verbeterde zich daarna en bezorgde me af en toe ook nog eens een wifi trein. Nu alleen nog even de winter doorkomen ;-) Het reizen met de trein heeft dan wel weer als voordeel dat ik tijdens de terugreis vaak al kan afschakelen van werk zaken. Want ja, ik vind mijn huidige baan wel een stuk intensiever dan mijn oude en ook daar moest ik aan wennen.

De lange versie deel 6 (slot):
Net als Fontys blijft ook FOMEC in beweging en het Framework Mediawijsheid (alle docenten moeten bij Fontys een aantekening mediawijsheid behalen) gaat daar in de komende tijd vast ook in mee liften net als ik. De aanmelding voor de docentencurcus voor komend schooljaar bij de Hogeschool Zuyd is verstuurd dus ik ga zelfs terug in de schoolbanken.

Maar oude liefde roest niet hoor, ik volg nog trouw een aantal bibliotheekblogjes- en twitter accounts en dat blijf ik ook doen. Ondanks alles wat er nog op me af gaat komen…

Maar nu VAKANTIE!!!

Foto via

Advertenties

11 gedachtes over “Hoe bevalt dat nou, die nieuwe baan?

  1. @Tunske: Tot snel :-)

    @Tiny: Dankjewel. Misschien had ik nog even moeten vermelden dat door de langere reistijden ik minder tijd heb om te lopen maar ook daar is een vakantie goed voor. Gaat wel lukken met die halve in Eindhoven (maar ik gok tot dusver op mijn langzaamste tijd ooit hihi).

  2. Danielle, ik ben bezig met een stukje onderzoek naar Fontys als mogelijke werkgever voor een client van mij en kwam daarbij jouw blog tegen en wil even kwijt dat ik je blog met veel plezier gelezen heb. Mooi om te lezen dat je na 17 jaar een switch hebt gemaakt en dat je vreugde beleeft aan het opdoen van nieuw ervaringen(je workshop organiseren). Nieuwe ervaringen geven je de kans om te groeien. En plezier in de nieuwe ervaringen helpen je bij het vinden van de motivatie om door te gaan.
    Groet,
    Johan

  3. @Loopbaancoach: Wat leuk, word ik blijkbaar toch weer gevonden door Google (ik ga er gemakshalve vanuit dat je deze blog zo gevonden hebt). Dank voor het compliment!

Reacties zijn gesloten.