Bezocht: Library Camp NL / Amsterdam 31/03/2012

Op je vrije zaterdag afreizen naar Amsterdam voor een werkgerelateerd congres, is dat beroepsdeformatie? Ach, ik bleek niet de enige gisteren in het Kohnstammhuis (Hogeschool van Amsterdam).
Tot mijn verbazing hadden tachtig vakgenoten een vrije zaterdag opgeofferd en dat is een compliment op zich voor de organisatoren. Zij hadden er overigens ook voor gezorgd dat Library Camp gratis toegankelijk was, er voldoende koffie, thee en fris was plus een lunch (met dank aan Bibliotheek.nl en Ebsco!). Oh ja en zoetigheid maar hierover later meer.
Het Library Camp van gisteren was overigens de eerste in Nederland en was opgezet naar Engels voorbeeld als een soort unconference. Dat laatste houdt in dat er vooraf geen vastgesteld programma is maar dat de deelnemers wel ideetjes mogen aandragen. Deze worden gekoppeld aan de wensen van de bezoekers op de dag zelf en dan vormt zich vanzelf een dagprogramma. Het is gratis maar je wordt als deelnemer wel geacht actief mee te doen :-)

En over die zoetigheid, alle deelnemers werd gevraagd om een zelf gemaakt baksel mee te nemen. Dat resulteerde gisteren in een heerlijke overdaad van muffins, cake, koekjes, Limburgse vlaai, taartjes, soesjes, chocolate Guinness cake en wat al niet meer. Erg bijzonder maar vooral erg lekker dus check vooral ook even Cake Camp!

De dag begon al meteen goed met een uitgebreid voorstelrondje. Er ging een microfoon rond en iedereen mocht zijn naam, functie, werkgever en werkzaamheden noemen maar mocht ook vertellen wat hij op Library Camp kwam doen, meer specifieker, waar wil je iets meer over weten of waar wil je over discussieren.
Dat voorstelrondje was trouwens behoorlijk divers, er bleken diverse bibliotheken vertegenwoordigd (universiteiten, hogescholen, openbare bibliotheken, speciale bibliotheken, bedrijfsbibliotheken etc.).
Na het voorstelrondje mochten we aan de cake terwijl de organisatie de genoemde onderwerpen en vooraf aangedragen ideeën clusterden. Dat leverde vier rondes met diverse sessies op. Zie foto voor de sessies. Denk aan sociale media, auteursrecht, metadata, bibliotheek zonder fysieke collectie etc etc.

Zelf koos ik voor de sessies: eBooks, WEB 2.0 en Sociale Media. De vierde sessie heb ik benut om te netwerken :-)
Wat me vooral opviel tijdens de sessies dat er geen antwoorden kwamen maar dat er vooral veel vragen leefden onder de deelnemers waardoor ook ‘best practices’ werden uitgewisseld. Zelf vond ik het erg fijn om te praten met diverse collega’s uit andere bibliotheken dan een hogeschoolbibliotheek. Wat leeft er bij instellingen zoals TNO en CBS en waar houden openbare bibliotheken zich eigenlijk mee bezig. Mijn aantekeningen van de sessies (direct gekopieerd van de iPad) vind je hieronder:

@ 1e sessie: eBooks, wat moet de bibliotheek ermee?
Worden minder gebruikt maar hoe weet je dat?
Verschil in aanbieden is heel verschillend en studenten weten vaak de weg niet.
Succesverhaal: patron driven acquisition bij een deelnemer. Maar dat kost ook heel veel, budget slinkt.
Er is verschil van mening, moeten we iets met eBooks of toch niet? Nu heb je het als (openbare) bibliotheek sowieso heel moeilijk met concurrentie van Amazon en Bol bijvoorbeeld.
Een soort Spotify van ebooks, kun je dan een abonnement op nemen. TOP idee!
Probleem: verschillende platformen en bestandsformaten.
Geen taak van de bibliotheek om een standaard te ontwikkelen.
Hoe zit het met auteursrechten en vergoedingen?
Studenten worden volgens klein onderzoek onder HvA studenten nu nog niet blij van digitaal lezen.

@ 2e sessie: Web 2.0 inzet door bibliotheek zelf
Niet iedereen weet wat WEB 2.0 is.
WEB 2.0 is niet leeftijdsgebonden, gaat om de attitude en interesse van iemand.
Je kunt dit niet zomaar naast je werk doen, management moet voorwaarden scheppen.
Beter te laat maar wel goed beginnen maar een ander is het daar niet mee eens. Gewoon beginnen!!! Maar de meningen verschillen hierover, maakt de discussie levendig!
Wat hebben klanten aan bibliotheken die actief zijn op Social Media? je gebruikt verschillende media om dingen te promoten. Je kunt ook een combi hebben. Je hebt een groter verspreidingsgebied.
Het gaat wel heel veel over zenden!
Ook monitoren van tweets wordt door veel instanties al gedaan. Vaak losse opmerkingen waar twitteraars geen reactie op verwachten maar het wel leuk vinden om zo reactie te krijgen.

@ 3e sessie: Web 2.0 rol van bibliotheek uitleggen naar klant
Even uitleggen wat deze sessie is. Idee van Mariette van Selm en ondergetekende. Over Sociale Media en of bibliotheken dat moeten uitleggen aan hun klanten.
OB Breda geeft ook cursussen Sociale Media, veel belangstelling voor. Professioneel inpassen in hun werk.
Samenwerken met jongeren kan een goed idee zijn.
Splits 23 dingen op en laat ze bijvoorbeeld 8 dingen doen.
Het is een kwestie van keuzes maken.
Maar men moet wel weten waar het over gaat…
Met Sociale Media kun je verbindingen leggen #goedevraag (als voorbeeld).
Er moet wel een mens tussen zitten, geen robot die vragen beantwoordt.
Sociale Media hoort bij mediawijsheid en dus bij (openbare) bibliotheken.

Ik vond deze unconference goed georganiseerd (dik compliment aan de organisatie) en een zeer leuke manier om op een ongedwongen en ontspannen wijze met elkaar in gesprek te gaan. Het vraagt wel een bepaald type deelnemers omdat er ook input van de deelnemers zelf wordt gevraagd, het is dus niet een hele dag achterover hangen en luisteren.

Maar wat mij betreft voor herhaling vatbaar! * nu alleen nog even zelf leren bakken *

NB: CakeCamp zorgde ook voor +1 op de weegschaal vanochtend, oei…

Advertenties

6 gedachtes over “Bezocht: Library Camp NL / Amsterdam 31/03/2012

  1. Mooie samenvatting van wat ik ook al gedeeltelijk kon volgen via twitter en als het noodzakelijk is dan wil ik wel voor je bakken ;-)

  2. @Tunske: Kijk aan, dat lees ik graag maar dan wel eerst voorproeven hè ;-)

    @Esther: You’re welcome!

    @Mariette: Dat is ook prima maar voor mij blijft het zo beter hangen. Maar fijn dat iemand anders er ook nog iets aan heeft.

  3. Pingback: BiblioFuture » Blog Archive » Praten over de toekomst op Librarycamp
  4. Pingback: Praten over de toekomst op Librarycamp | Bibliofuture

Reacties zijn gesloten.