Ding 4 : Video 2.0


Ah fijn, in Ding 4 mogen we aan de slag met Video 2.0, een mooi excuus om onder werktijd naar YouTube of een ander kanaal te surfen. Met YouTube heb ik overigens meteen het bekendste voorbeeld van Video 2.0 te pakken. Op die site worden elke minuut een duizelingwekkend aantal filmpjes geplaatst en een aantal daarvan zijn fraaie staaltjes huisvlijt. Van Kooten en de Bie hadden het niet beter kunnen doen!

Bijkomend voordeel van YouTube vind ik trouwens dat ik sinds een aantal jaren verlost ben van mailtjes met filmpjes van dansende baby’s waardoor je mailbox vaak plofte (vanwege de grootte van het meegestuurde bestand). Nu krijg je gewoon een link naar een YouTube of Vimeo filmpje en hup, je kunt het online bekijken. YouTube gebruik ik privé vooral om muziekjes te beluisteren, het is toch prachtig dat het allereerste concert van Graham Coxon dat ik ooit zag op Pukkelpop 2004 volledig via dat medium te bekijken is!

Voor mijn werk als informatiespecialist maak ik nog niet zo veel gebruik van videomateriaal. Sinds een aantal jaren geven we vanuit het KLC wel workshops Videobewerking aan studenten maar om nu te zeggen dat ik er veel kaas van heb gegeten? Nee, niet echt, mijn interesse ligt niet in het bewerken zelf dus in de afgelopen jaren is er al weer veel kennis weggezakt. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen.
Ik kan me overigens wel voorstellen dat het voor studenten handig is om bijvoorbeeld een les te (laten) filmen zodat ze aan de docent kunnen laten zien dat ze bepaalde competenties beheersen. En dan is het natuurlijk ook handig dat je net die dingetjes uit een uurtje les kunt pikken waar zo’n docent iets aan heeft. Met andere woorden, monteren is een belangrijk onderdeel van de workshop.
En Het Belang van Bronnen Checken van Kabouter Wesley is nu al een klassieker bij de workshops Informatievaardigheden.

Voor bibliotheken is video natuurlijk ook een handig middel om instructiefilmpjes online te zetten of om jezelf te presenteren op het wereldwijde web. Op het laatste NVB congres had Wilma van den Brink daar nog een leuke en interessante presentatie over die je hier kunt vinden. Doe er je voordeel mee!

Advertenties

2 gedachtes over “Ding 4 : Video 2.0

  1. Schitterende filmpjes, zowel van kabouter Wesley als van Mr. Bean. Fijne kerstdagen Daniëlle en alvast een goede jaarwisseling!!

Reacties zijn gesloten.