U gebruikt een internetbron: mag dat? #infokermis

Al weken krijg ik in Outlook een herinnering dat ik iets wil met de allernieuwste infokermis die is aangezwengeld door Christian, Janneke en Wilma. Het thema is: U gebruikt een internetbron: mag dat? Al evenzoveel weken denk ik ook al na over een mogelijke blogpost omdat het onderwerp me intrigeert maar het lukte maar niet om tot een blogpost te komen. Tot aan de workshop Informatievaardigheden van afgelopen woensdag toen een student een blogpost wilde gebruiken als bron. En verhip, had ik niet vorige week een student geholpen met het ‘APA proof’ maken van zijn literatuurlijst? Hup, op de draaimolen met onderstaande ‘overpeinzing’ als resultaat…

Wat wordt eigenlijk bedoeld met een internetbron? Voor mij is dat duidelijk, een openbare website waarop informatie staat die (eventueel) gebruikt kan worden voor literatuuronderzoek, een werkstuk, noem maar op. Vorige week bleek dat dit voor studenten niet altijd even duidelijk is…
Een student liet me zijn literatuurlijst zien omdat hij zich afvroeg waarom een aantal linkjes niet meer werkte* De linkjes bleken een verwijzing te zijn naar (wetenschappelijke) artikelen die hij had gevonden via onze zoekmachine Fontys Felix. Hij had netjes de gegevens genoteerd en ook de datum van raadpleging erbij gezet want dat moet van APA als het een internetbron betreft.

Maar is een tijdschriftartikel gevonden via een databank eigenlijk wel een pure internetbron? Wat mij betreft niet om diverse redenen. Het gaat veelal om artikelen waarvoor betaald moet worden en die dus niet voor iedereen toegankelijk zijn. Daarnaast zijn de artikelen vaal al gepubliceerd in een (papieren) tijdschrift en worden ze gevonden via speciale databanken. Het kostte me behoorlijk wat tijd om de student het verschil uit te leggen, voor hem bleven de artikelen een internetbron. En geef hem eens ongelijk, hij had ze notabene via internet gevonden!

Een blogpost is wat mij betreft dus wel een internetbron, dat lijkt me duidelijk. Dus toen een Pabo studente woensdag tijdens de workshop Informatievaardigheden een blogpost als bron wilde opvoeren moest ik meteen aan de infokermis denken. Het bleek te gaan om een blogpost over Coxc3xb6peratief Leren en studente was dol enthousiast. Ik merkte dat ik enige reserve had over het gebruik omdat het om een persoonlijk blog ging, de post al in 2006 was geschreven maar gelukkig, er was wel aan bronvermelding gedaan. Maar toch, tot mijn eigen verbazing was ik zelf nogal sceptisch over het gebruik en ik heb de studente ook proberen uit te leggen waarom. Een weblog kan subjectief zijn, zijn de gebruikte bronnen gecheckt, is de blogpost niet te oud, wat is de achtergrond van de auteur. Met andere woorden, kun je in een paar minuten tijd beoordelen of deze blogpost wel de juiste informatie bevat?

Moraal van mijn verhaal? Leer de studenten wat nu precies een internetbron is. Laat ze deze bronnen kritisch bekijken, geef ze daar tips voor, leer ze iets over kwaliteitscriteria want echt, daar kijkt het gros van de studenten niet naar. Voor informatiespecialisten mag het kritisch bekijken een tweede natuur zijn (voor mij geldt dat in ieder geval) maar geloof me nu maar, heel veel studenten bekijken interenetbronnen te vluchtig en bepalen mijns inziens te snel of de bron bruikbaar is of niet.
Nog een voorbeeld: Student gebruikt een Wikipedia lemma als bron maar ziet over het hoofd dat er onderaan de lemma heel veel bronnen staan die hij/zij veel beter kan gebruiken. Gebruik dan niet Wikipedia als bron maar een van die andere titels.

En ondanks dat ik zelf een blog bijhoud en er heel veel lees ben ik kritisch over het gebruik hiervan. Ik weet na heel veel jaren blogjes lezen inmiddels wel welke vakgenoten ik kan vertrouwen en of ze zelf goede bronnen gebruiken (tenminste, dat denk ik…) maar is dat voor een student ook zo? Die komt tijdens het Googelen ineens een blogpost tegen, ziet misschien niet eens dat het een blogpost is en weet dan in feite niets over de achtergrond van de auteur.

U gebruikt een internetbron: mag dat? Wat mij ‘maybe’. Pas als studenten aantonen dat ze kritisch kijken naar de bronnen ga ik voor een ‘yes’.

Foto via

* Voor de gexc3xafnteresseerden, de linkjes uit de literatuurlijst van de student werkten niet meer omdat het zoekacties betrof zonder permalink. Ernaar verwijzen had dus geen enkele zin omdat de link ernaar toe steeds wordt aangepast aan de actualiteit. Het heeft overigens even geduurd voordat ik de student in Jip en Janneke taal het ‘hoe en waarom’ van die permalink had uitgelegd maar dit terzijde…

Advertenties