Gelezen: Let’s game… / Martine F Delfos

Het 97 pagina’s tellende boekje Let’s game : over games en gaming, voor ouders en hun gamers van Martine F. Delfos lag vorige week ineens in mijn postvak. Alweer een boek over gaming? Is dat nog steeds heet dan? Inderdaad, dat was ook mijn gedachte maar ik werd aangenaam verrast door dit boekje dat je in sneltreinvaart op de hoogte brengt van de wereld die ‘gaming’ heet.

Als je bekend bent met het onderwerp staat er niet veel nieuws in (op welke apparaten wordt gespeeld, welke games zijn er, het verslavingsaspect etc.) maar het fijne aan dit boek is de positieve toon en benadering. Het tweede hoofdstuk gaat bijvoorbeeld in op het plezier van spelen en de vanzelfsprekendheid waarmee kinderen leren door te spelen. Denk bijvoorbeeld aan ‘doen alsof’ spelletjes. Kinderen spelen vadertje en moedertje en pretenderen dat ze iemand anders zijn. Dat element komt ook terug in zogenaamde Role Playing Games.

Zeer interessant is het stuk over sociale interactie in combinatie met mensen die autisme of een verwante stoornis hebben. Denk aan BenX die al eerder op dit blog ter sprake kwam. Voor autisten is het ‘real life’ vaak hard doordat ze gepest worden, sociaal niet vaardig zijn en moeite hebben om vrienden te maken. In de virtuele wereld daarentegen weet niemand precies wie er achter welke speler zit, er zijn vaste regels die houvast bieden en vriendschappen onderhouden kan via een clan of guild.

Het boekje eindigt (uiteraard) met een rits adviezen voor ouders en opvoeders en ondanks dat het aantal open deuren bevat is het fijn om ze weer eens op een rijtje te zien. Het belangrijkste instrument is volgens de schrijfster dat je erover moet praten met (je) kinderen en dat je weet wat er speelt (letterlijk en figuurlijk). Toon dus belangstelling! Dit boekje kan je daarbij helpen als je zelf geen gamer bent.

Advertenties

4 gedachten over “Gelezen: Let’s game… / Martine F Delfos

  1. Gamen? De ver van mijn bed show!

  2. Een bekende dame voor mij! Martine F Delfos heeft enkele publicaties over autisme op haar naam staan.

  3. Ik ben op mijn dood dat ik in een identiteitscrisis geraak als ik rollen ga spelen :)

  4. Alweer een boek gelezen ? Ik zou zo graag zo veel boeken willen lezen maar het gaat bij mij niet zo snel.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close