Bezocht: IHOL symposium @ Centre Ceramique 08/10/2009

Afgelopen donderdag bezocht ik het door IHOL en de NVB georganiseerde congres met de titel: Bibliotheek in de 21e eeuw, geen gimmicks en gadgets maar visies. Voor een blogger xc3xa9n een twitteraar natuurlijk een intrigerende titel maar dat weerhield me er juist van om me meteen in te schrijven. Toen er vanuit Fontys een plekje vrijkwam besloot ik alsnog naar Maastricht af te reizen. Het komt tenslotte niet zo heel vaak voor dat je maar 20 minuten hoeft te reizen om een groot aantal vakgenoten te treffen. Er stonden die middag overigens vier totaal verschillende sprekers op het programma en dat kwam de diversiteit ten goede. Jammer genoeg waren ze niet allemaal even boeiend maar dat is mijn persoonlijke mening. Eerlijkheidshalve lag dat meer aan de manier van presenteren dan aan de boodschap, jammer!

De eerste toekomstvisie was er een die vanuit het onderwijs werd gegeven. De voorzitter van het College van Bestuur van de Open Universiteit, Theo Bovens, sprak over kennisverwerking, open learning, open access en open education. Open is volgens Theo hxc3xa9t toverwoord en gaat onze toekomst bepalen. Want schrijft een student zich eigenlijk nog wel in voor regulier onderwijs als straks alles digitaal beschikbaar is? En hoe komen onderwijsinstellingen dan aan het (college)geld?
Je zult als onderwijs maar ook als bibliotheek iets extra’s moeten bieden en dat zit volgens Theo in: opsporen en verzamelen van kennis en het transparant toegankelijk (digitaliseren en distribueren) maken van die kennis. Volgens Theo heeft de bibliotheek daarnaast ook nog een sterke publieke functie en dus voldoende toekomst.

Daarna was het de beurt van Paul Rinkens, creatief entrepreneur (?). Lezen was vroeger niet zijn ding maar volgens de visie van Paul draait het allemaal om de klant. Een bibliotheek bezit de profielen van zoveel mensen, waarom gebeurt daar weinig tot niets mee? Daarin liggen onze kansen! Om inspiratie op te doen is het zaak om ook eens buiten je eigen branche te kijken. Bezoek eens een modewinkel en kijk hoe ze daar hun klanten benaderen. Zorg dat hospitality in je bibliotheekgenen komt te zitten!

Frank Huysmans, bijzonder hoogleraar bibliotheekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam bekeek het van een geheel andere kant namelijk ‘De bibliotheek als cultuurgoed’. Dat leverde in eerste instantie een ietwat wetenschappelijke verhandeling op over het begrip cultuur maar naarmate de presentatie vorderde werd duidelijk dat het begrip cultuur aan het veranderen is en dat de openbare bibliotheek met een culturele missie hierdoor in een spagaat beland is. Men moet/wil zich onderscheiden maar heeft ook te maken met een publieke missie en dat loopt niet altijd synchroon.
En hxc3xa9, daar zijn toch de gimmicks en de gadgets want volgens Frank is het zaak dat de bibliotheek veel meer gevonden wordt op internet, ook via het sociale web. Focus je op digitaal: Richt je minder op lenen en leden maar meer op consulteren en attenderen. Minder collecties, meer connecties. Minder content, meer context. Minder voor, meer met de gebruiker. De droom van Frank: De bibliotheek als Google Plus. Ach, dromen we daar niet allemaal van?

De vierde en laatste spreker, Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur DOK Delft gooide het wat betreft presenteren duidelijk over een andere boeg dan zijn voorgangers. Gelukkig maar anders was ik waarschijnlijk in slaap gesukkeld. Eppo liet wat filmpjes zien, we mochten een dansje doen en oh jee, hij kwam met de microfoon de zaal in om wat meningen te peilen. Maar hehe, eindelijk actie :-) Volgens Eppo heeft de bibliotheek als grootste club van Nederland alles maar er wordt zo weinig mee gedaan. Durf te ondernemen en vraag je af wat je gebruiker eigenlijk wil. En stap af van het idee dat het nog langer om boeken gaat. Het gaat om mensen en verhalen en probeer die nu eens met elkaar te verbinden. Met andere woorden: focus je op de mens en niet (meer) op het boek.

Conclusie: Niet alle sprekers wisten me op dit mini symposium te boeien maar dat neemt niet weg dat ik een aantal interessante en zinvolle dingen heb gehoord. De borrel heb ik overigens laten schieten omdat het programma maar liefst 55 minuten uitliep. En dat op een programma van twee uur. Een gemiste kans (en dit was niet de eerste keer) want zoals ik aan het begin al wist te melden, het is leuk om vakgenoten te ontmoeten en samen nog wat na te praten maar dan moet je daar wel de kans voor krijgen. Aandachtspunt voor volgend jaar?

De presentaties en een sfeerverslag kun je terugvinden via de site van IHOL.

Foto via

NB: Deze blogpost staat in dezelfde vorm ook op de Fontys mediatheek weblog.

Advertenties