Gelezen: Als niemand kijkt / Marjolijn Hof en Iris Kuipers

Er is weer een nieuwe (de vijfde alweer!) titel verschenen in de fraaie Slashboeken reeks van uitgeverij Querido. Edward van de Vendel legde de lat hoog met De Gelukvinder als ‘Slash debuut’ maar dat neemt niet weg dat Als Niemand Kijkt van Marjolijn Hof en Iris Kuijpers een zeer fraaie jeugdroman is. Voor wie het nog niet weet: Een slashboek wordt geschreven door een bekende schrijver op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere.

In Als Niemand Kijkt staat Julia centraal. Ze is een talentvolle balletdanseres en al vanaf haar jeugd droomt ze ervan een prima ballerina te worden. Als blijkt dat ze talent heeft wordt ze aangenomen op de balletacademie en vanaf dat moment staat haar leven in het teken van trainen, afzien, op haar gewicht letten, kritiek van leraren enzovoort. Van een sociaal leven buiten school en ballet is op een gegeven moment helemaal geen sprake meer en oude vriendschappen verwateren. En is ze eigenlijk wel zo goed? Op haar achttiende wordt het eindelijk tijd om een keuze te maken, stoppen of doorgaan?

Het mag algemeen bekend zijn dat je niet zomaar balletdanseres wordt en dat dit niet voor iedereen is weggelegd en dit boek geeft, ondanks dat het maar losjes gebaseerd is op het levensverhaal van Iris Kuijpers, een zeer indringend kijkje in het leven van een jong meisje dat geobsedeerd is door ballet en daar alles voor over lijkt te hebben, hoe zwaar dat ook is en hoeveel pijn ze er ook voor moet lijden.

Tijdens het lezen van het boek betrapte ik me er soms op dat ik hoopte dat haar uiteindelijke keuze ‘stoppen’ zou zijn. Wat het uiteindelijk geworden is moet je zelf maar gaan lezen!

Het volgende deel in deze reeks, Latino King, verschijnt in januari 2010 en voor het eerst sinds De Gelukvinder staat daarin eindelijk weer eens een jongen centraal.

Advertenties