Gelezen: Born Digital / John Palfrey en Urs Gasser

Als begin van deze blogpost over Born Digital : Understanding The First Generation of Digital Natives van John Palfrey en Urs Gasser maar even een bekentenis, ik heb het boek niet helemaal uitgelezen, ik ben tot ongeveer de helft gekomen en dat in bijna een jaar tijd. De laatste paar hoofdstukken heb ik grotendeels gescand want er was geen doorkomen aan en nu het vakantie is wil ik het eindelijk afsluiten.

De start van het boek was al niet helemaal mijn ding want om in de inleiding reeds een aantal malen om de oren te worden geslagen met de mededeling dat mensen die voor 1980 geboren zijn echt niets weten over de digitale wereld was niet bevorderlijk voor mijn leeslust. Al vanaf hoofdstuk een bekroop me sowieso een ‘waar heb ik dit eerder gelezen?’ gevoel en eigenlijk is het een wonder dat ik nog zo ver gekomen ben.

Maar serieus, het boek geeft wat mij betreft wel een goed beeld van Digital Natives en hun bezigheden maar het is al zo vaak gezegd. Ja, ouders weten niet altijd wat kinderen uitspoken op het internet en ja, jongeren zetten vaak te veel intieme details over hun leven op het internet en het is heel goed dat we meer met die neus op de feiten gedrukt worden.
Het interessantste gedeelte (maar ik kan in de tweede helft makkelijk iets over het hoofd gezien hebben…) was wat mij betreft het digitale dossier versus digitale identiteit. Als voorbeeld wordt baby Andy genomen die al vanaf het allereerste moment op deze aardbol een digitaal dossier opbouwt. Dat dossier verschilt veel later totaal van zijn inmiddels zorgvuldig opgebouwde digitale identiteit. En wat moet er in dat digitale dossier dan allemaal bewaard worden? Moeten we niet zelf veel meer de controle krijgen over de inhoud daarvan?

Fijn, de schrijvers zien in de (nabije) toekomst wel nog een rol voor informatiespecialisten weggelegd. En dan niet het traditionele catalogiseerwerk op muffe cataloguskaartjes en het terugzetten van de boeken op de juiste plank. Nee, wij gaan als gidsen dienen voor het hele ‘information environment’. Joepie de poepie! Maar euh, muffe cataloguskaartjes? De schrijvers hebben waarschijnlijk al heel lang geen voet meer over een bibliotheekdrempel gezet.

Aardig maar langdradig boek met te veel bekende gegevens. Vast heel interessant als je nog nooit van Digital Natives gehoord hebt.

Pfeh, na het schrijven van deze blogpost mag ik officieel aan een nieuw (werkgerelateerd) boek beginnen :-)

Advertenties