Gelezen: De Wet op Internet / Arnoud Engelfriet

Het boek is al een tijdje uit en is er ook al veel over gepubliceerd op het internet maar toch wil ik in het kort nog even aandacht besteden aan De Wet op Internet van Arnoud Engelfriet.

Is er eigenlijk wel een wet voor de virtuele wereld? In het kort… Je kunt ervan uitgaan dat wat offline geldt ook voor online geldt. Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid van meningsuiting. Die geldt uiteraard ook online maar net als in het ‘echte leven’ zitten ook daar grenzen aan. Beledigingen zijn, net als smaad en last, strafbaar ook als je ze uit op je eigen persoonlijke weblog. En wat te denken van het gebruik van plaatjes waar copyright op zit of het overnemen van stukjes uit kranten en/of tijdschriften? Ook dan ben je als blogger in overtreding.

Het boek geeft je op overzichtelijke heldere wijze snel inzicht in de online rechten en plichten en is derhalve verplichte kost voor bloggers. Maar ook websitebouwers, online verkopers en distribiteurs en hosters van materiaal van anderen kunnen er hun voordeel mee doen. Handig is de leeswijzer op onderwerp zodat je in een oogopslag kunt zien welke hoofdstukken voor jou als blogger interessant zijn. Denk dan aan: mogelijke valkuilen voor bloggers (voor je mening uitkomen, auteursrecht, bloggen in relatie tot je werk*, reacties van lezers etc.), hoe ga je op de juiste manier om met hyperlinks en hoe werkt Creative Commons ook alweer. Zie ook mijn eerdere blogpost over dat laatste onderwerp.

Een must-read voor bloggers! Voor xe2x82xac 24,95 (niet goedkoop maar het is de moeite waard) kun je het in de dode bomen versie kopen bij Lulu of check je boekverloper. De e-book versie is slechts xe2x82xac 9,95. Toch te duur? Bekijk dan in ieder geval even de site over Legaal Bloggen. Dan kun je in ieder geval niet zeggen dat je niet op de hoogte was van je rechten en plichten als blogger. 

* Zelf hanteer ik de regel dat alles wat ik hier schrijf, ik ook in het echte lezen zou durven zeggen.

Foto via