Jureren @ Halve Finale Nationale Voorleeswedstrijd

Een aantal maanden geleden werd ik benaderd om op 18 maart als jurylid te fungeren bij een halve finale van De Nationale Voorleeswedstrijd. Een hele eer al was ik, eerlijk is eerlijk, eigenlijk tweede keus omdat een Pabo docent moest afhaken.

Voor de mensen die het niet weten, de Nationale Voorleeswedstrijd is een jaarlijks initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken en heeft als doel het leesplezier in groep 7 en 8 van het primair onderwijs op een spannende manier te verhogen. Voordat het tot een finaleplek komt moet een voorlezer eerst een aantal voorrondes winnen en uiteraard moet je het allereerste tot schoolkampioen gekroond worden. Het is dus een lange weg voordat je je Nationaal Voorleeskampioen van Nederland mag noemen!

De negen finalisten die gisteren in de Openbare Bibliotheek Sittard streden om een plek in de Provinciale Finale waren de afgevaardigden van de Westelijke Mijnstreek. En zenuwachtig dat ze waren! Ze mochten allemaal tien fans meenemen dus de zaal was behoorlijk gevuld. Tel daarbij op dat de voorlezers allemaal vooraan in de spotlights moesten zitten, een camera van de Lokale Omroep op hun gericht zagen xc3xa9n een blik konden werpen op de strenge doch rechtvaardige driekoppige jury. Gelukkig werden de kandidaten voorafgaand aan hun leesbeurt op het gemak gesteld door presentatrice Tineke Wilms. Opvallend aan de editie van dit jaar, er lazen drie jongens voor op een totaal van negen en dat schijnt een behoorlijke verbetering te zijn ten opzichte van eerdere edities.

Elke voorlezer heeft vijf minuten de tijd en daarin moet hij/zij eerst vertellen wat de titel en auteur van het boek is gevolgd door een korte samenvatting van het boek zodat de toehoorders het voorgelezen fragment in de juiste context kunnen plaatsen. De jury let onder andere op: tekstbegrip, leestempo, stemgebruik en intonatie en het contact met het publiek. Zowaar geen makkelijke opgave!
De keuze van de boeken was gisteren heel divers. De onvermijdelijke Francine Oomen kwam weliswaar een keer voorbij en Jacques Vriens twee maal maar de keuze voor bijvoorbeeld het laatste deel van Harry Potter vond ik nogal gewaagd.
Uiteindelijk bleken er twee meisjes bovenuit te steken met een jongeman uit groep 7 op plaats drie. De uiteindelijke kampioene won met miniem verschil van de nummer twee en dat had onder andere te maken met de keuze van haar boek xc3xa9n fragment (Achtste-groepers huilen niet van Jacques Vriens is van een iets hoger niveau dan Kippenven van R.L. Stine) maar ook het feit dat de winnares heel naturel over kwam. De kinderen moeten op weg naar finale namelijk switchen naar een ander boek en de juryleden zagen de nummer een in dat geval toch beter uit de verf komen dan de nummer twee.
De drie winnaars werden na afloop uiteraard in het zonnetje gezet en de winnares mag binnenkort op herhaling in de Orangerie in Roermond tijdens de Provinciale Finale.

Hopelijk mag ik volgend jaar ook in herhaling want ik vond het erg leuk om te doen! Tof trouwens om te zien dat de aanwezige kinderen het lezen een warm hart toedragen, het kan dus wel. En ik zie ook meteen kansen voor een mogelijke samenwerking met de Pabo. Ik kan me voorstellen dat Pabo studenten een rol zouden kunnen spelen in het organiseren van deze voorleeswedstrijden maar ook kinderen kunnen enthousiasmeren voor het lezen van kinder- en jeugdboeken. Iets voor volgend jaar wellicht?

NB: De nummer drie kwam overigens na afloop in gezelschap van zijn moeder heel verlegen vragen of hij de juryrapporten mee naar huis mocht nemen. Hij wilde zich extra goed voorbereiden en zichzelf verbeteren voor de editie van 2010. Toppertje!

Foto via

Advertenties