Gelezen: Met fluwelen pootjes : hoe een bibliotheekkat de harten van de hele wereld veroverde / Vicki Myron en Brett Winter

Toen ik woensdag op de trein naar huis moest wachten zag ik het boekMet fluwelen pootjes : hoe een bibliotheekkat de harten van de hele wereld veroverde‘ in de winkel liggen. Ik wist dat het boek in het Engels was verschenen maar in het Nederlands leest het net iets makkelijker. Maar euh, een boek over katten? Neem maar van mij aan dat dit een speciaal boek is over katten, het gaat namelijk over Dewey, een kat die op een ijskoude dag in januari 1988 wordt gevonden in de inleverkist van de Openbare Bibliotheek van Spencer, Iowa. De directrice, Vicky Myron die het boek schreef samen met Bret Witter, besluit de acht weken oude kat te houden en zo wordt Dewey liefdevol opgenomen in de bibliotheek. Hij wordt genoemd naar Melvin Dewey, de uitvinder van de Dewey Decimale Classificatie die in veel (Amerikaanse) bibliotheken nog steeds wordt gebruikt om materialen te rubriceren. Omdat al vanaf het begin blijkt dat dit niet zomaar een kat is krijgt hij van het personeel ook nog eens twee achternamen. Het wordt Dewey Readmore-Books oftewel Dewey Leesmeer-Boeken. Kan het mooier?

Het boek beschrijft niet alleen het leven van Dewey in de bibliotheek, wat doet zo’n kat eigenlijk de hele dag behalve ritjes maken op de boekenwagen, bij lezende mensen op schoot klimmen en een dutje doen, vergaderingen bijwonen, tussen de boeken slapen, op typemachines (en later computers) klimmen, bedelen voor eten, maar geeft tevens een beknopt overzicht van de geschiedenis van Iowa en het plaatsje Spencer. Ook geeft Vicki de lezers een kijkje in haar privxc3xa9 leven.

De filmrechten zijn inmiddels verkocht en dat wordt ongetwijfeld een feel good movie. Het verhaal is soms ietwat zoetsappig maar de stukken over Dewey en zijn gedragingen maken alles goed. Grappig, liefdevol, stout, aanhankelijk, speels, eigenwijs, enthousiast, Dewey is het allemaal en groeit daardoor ongemerkt uit tot hoofd publiciteit van de bibliotheek. Een rol die hij altijd is blijven spelen tot aan zijn dood op 29 november 2006. Dat blijkt ook wel uit de statistieken van de website van de bibliotheek. In december 2006 had de site bijna 190.000 hits tegenover een normaal maandgemiddelde van 25.000 bezoekers.

Meer over Dewey vind je hier, check een dag uit het leven van Dewey in foto’s en als je een Facebook account hebt kun je zelfs fan van Dewey worden. Bijzonder verhaal!

Advertenties
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close