Bezocht: ADEF Conferentie ‘Verder met Kennisbasis ICT’ – Amsterdam 10/12/2008

Gisteren bezocht ik in Amsterdam de ADEF conferentie ‘Verder met Kennisbasis ICT’. Op deze conferentie werd een document gepresenteerd waarin negen categoriexc3xabn benoemd zijn met ICT onderwerpen waar een beginnend docent in het voortgezet onderwijs vaardig moet zijn. Daarnaast werden een zestal workshops aangeboden.

Ik volgde zelf een workshop Mindmapping en Blogs in het Onderwijs. In de laatste workshop hoorde ik, zoals verwacht, niet veel nieuws (het was dan ook mijn tweede keuze maar eerste keuze, Cyberpesten en Veilig Internet ging wegens omstandigheden niet door) maar de workshop Mindmapping bleek erg interessant. Ik heb al veel gelezen over dit fenomeen maar ben zelf niet zo visueel ingesteld en had er tot dusver niets mee gedaan. Het bleek heel moeilijk om een zelf gekozen onderwerp te visualiseren terwijl er gelijktijdig gewerkt moest worden met Inspiration, een voor mij onbekend mindmapping programma. Nu is alles met betrekking tot dit onderwerp nieuw al had ik naar aanleiding van deze blogpost wel onlangs een account aangemaakt bij Mindmeister, een van de vele gratis mindmapping tools op internet. Ik heb daarom gekozen voor een enigzins visuele weergave van de conferentie al moet ik nog veel oefenen :-) Gelukkig ben ik er gisteren ook achtergekomen dat we bij Fontys Mindmanager kunnen downloaden. Misschien moet ik daar in de toekomst eens wat meer mee gaan spelen. Mindmapping is een leuke manier van presenteren en het is weer eens iets heel anders dan een Powerpoint presentatie.

Conclusie na gisteren? Er is naar aanleiding van de Kennisbasis ICT genoeg werk aan de winkel voor Informatiespecialisten. Wij zijn uitermate geschikt om studenten informatievaardig en webwijs te maken! Toch? Sowieso is het een eye-opener om te zien over welke ICT vaardigheden een beginnend docent moet beschikken. Je krijgt op die manier veel meer inzicht in datgene wat studenten moeten leren en je kunt beter inspelen op hun vragen.

Mindmap in zijn geheel zien? Klik in de afbeelding rechtsonder op het Mindmeister log!
Interesse in de Kennisbasis ICT? Stuur me een mail of laat je adres achter in de reacties!

Update 12-12: Er was nog een blogger ‘in da house’. Check deze en deze post van Jeroen. Hij gaat ook iets dieper in op het workshop bloggen in het onderwijs.

Advertenties