Gelezen: Een kostbaar bezit en Een moslima ontsluiert / Naema Tahir

Het programma Zomergasten van de VPRO zat ik nog nooit helemaal uit maar het was de afgelopen weken wel de aanleiding voor het lezen van een tweetal boeken van Naema Tahir. Het artikel dat ik, voorafgaand aan de nieuwe reeks Zomergasten, las zorgde er namelijk voor dat ik naar mijn Openbare Bibliotheek stapte en daar zowel ‘een kostbaar bezit’ als ‘een moslima ontsluiert’ leende. Naema Tahir is een in Engeland geboren juriste en mensenrechtenactiviste en staat sinds haar artikelen in NRC bekend als kritisch moslima.

Tahir maakte haar literaire debuut in 2006 met de al eerder genoemde titel ‘een kostbaar bezit‘. Een erotisch getinte roman die uiteenvalt in drie verhalen waarin het seksuele verlangen van drie vrouwen centraal staat. Een seksueel verlangen dat volgens de cultuur en het geloof van de vrouwen eigenlijk verborgen zou moeten blijven… Een uitgebreide recensie lees je hier

Een stuk interessanter is wat mij betreft het boek dat ze al in 2004 schreef, ‘een moslima ontsluiert‘. Volgens de informatie op de achterflap gaat de schrijfster hierin op zoek naar de mens in de moslim en hoe het is om op te groeien tussen drie culturen. Ze wordt in 1970 geboren in Engeland, heeft Pakistaanse ouders die eind jaren 70 besluiten naar Nederland te verhuizen, onder meer vanwege het steeds maar toenemend racisme in Engeland. Daarna woont ze ook nog een tijdje in Pakistan.

Ze heeft moeite om zich aan te passen en voelt zich eigenlijk nergens thuis. In Engeland is ze zich bewust van haar Pakistaanse achtergrond terwijl ze in Nederland graag wil laten zien dat ze in Engeland geboren is. In Pakistan heeft ze dan weer moeite om afstand te doen van haar in Engeland en Nederland verkregen privileges.
Dat ze uit een moslim familie komt zorgt nog eens voor een extra uitzonderingspositie. Ze mag niet meedoen met de zwemles, niet douchen na het gymmen en ze zit op Koran les. Ze moet trouw blijven aan haar familie, aan haar geloof maar wil ook graag regels breken. In het tweede gedeelte van het boek komen in essay vorm een aantal thema’s terug, denk aan het positie van de (moslim) vrouw, het huwelijk en de (onvermijdelijke) hoofddoek.

Weliswaar uit 2004 maar nog steeds actueel, lezen dus! Een zeer uitgebreide recensie van het boek vind je op de site van Libertarian. Op de site van Zomergasten is trouwens ook een weblog te vinden, handig voor iedereen die net als ondergetekende de uitzending met Naema Tahir gemist heeft.

Advertenties