Gelezen: Voor Jou 10 Anderen / Mirjam Oldenhave en Cynthia van Eck

Onlangs verscheen het tweede deel in de Slashboeken reeks van uitgeverij Querido. Slashboeken zijn geschreven op basis van het waargebeurde levensverhaal van een bijzondere jongere. Die laatste staat tevens op de omslag als auteur genoemd. Het eerste Slashboek maakte veel indruk op mij en eigenlijk geldt datzelfde voor het nieuwe boek, Voor Jou 10 Anderen dat Mirjam Oldenhave samen schreef met Cynthia van Eck.

Cynthia wordt als baby door haar moeder achtergelaten in een illegaal kindertehuis van mama Riet. Ze gaat wonen in een klein flatje samen met negen andere kinderen waaronder haar broer. Ze is er illegaal, ze mag niet naar school en ze moet ook nog eens zorgen dat ze geen problemen krijgt met de echte dochter van mama Riet. Ondanks alle ellende weet ze zich goed staande te houden mede dankzij de steun van haar broer Frankie (op de achterflap van het boek trouwens Janos genoemd, een foutje dat in de 2e druk hopelijk verbeterd is), pleegzus Bella die als een lieve oudere zus voor de kleintjes zorgt en eigenlijk ook omdat het soms best gezellig is, er is altijd wel iemand om mee te spelen. Als de kinderen uiteindelijk bij mama Riet weggehaald worden komt Cynthia terecht in een kindertehuis en verliest ze het contact met haar pleegbroertjes- en zusjes. Jaren later wordt dat contact met een aantal heel langzaam weer hersteld.

Schrijfster Mirjam Oldenhave is samen met haar man pleegouder en maakte op die manier kennis met Cynthia. Als je het verhaal leest kun je je bijna niet voorstellen dat zulke dingen in Nederland gebeuren, triest.

Deel drie (Alles Is Weg van Anke en Lieke Kranendonk) verschijnt in het najaar en ga ik zeker weer lezen! Voor meer informatie kun je ook terecht op Hyves

Advertenties