De Opendeurdag bij de Koninklijke Bibliotheek van Belgixc3xab 18/05/2008

In januari 2005 bracht ik tijdens mijn vakantie in Nieuw Zeeland een bezoekje aan de Nationale Bibliotheek in Wellington. Helaas was men net aan het verbouwen dus veel van het gebouw en de collectie heb ik niet gezien maar als informatiespecialist vond ik dat het mijn ‘plicht’ was om er even te gaan buurten. Vorig jaar deed greep ik de kans aan om de ‘reading rooms’ in de British Library in Londen te bekijken dus toen ik afgelopen donderdag op een weblog een bericht las over de Opendeurdag bij de Koninklijke Bibliotheek van Belgixc3xab was de keuze snel gemaakt, op naar Brussel!

Het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek van Belgixc3xab oftewel Bibliothxc3xa8que royale de Belgique ligt bovenaan de Kunstberg en is vanuit het centrum makkelijk te voet bereikbaar. Tijdens de Opendeurdag was het voor de bezoekers mogelijk om op eigen gelegenheid door het gebouw te dwalen, mee te lopen met een algemene rondleiding of te kiezen voor een specifieke rondleiding (denk aan het Prentenkabinet of de Muziekafdeling). Ook waren er demonstraties en activiteiten voor kinderen. Tijdens de algemene rondleiding werd voornamelijk iets verteld over de collectie (circa 6 miljoen banden), de verschillende afdelingen, de omvangrijke archieven (de boekentoren beslaat 17 verdiepingen waarvan 6 ondergronds en 11 bovengronds) en hoe bezoekers materialen kunnen aanvragen uit die archieven.
Na die rondleiding dwaalden Marco en ik nog even door het gebouw, brachten we een bezoekje aan de muziekafdeling en genoten we op het dak van de bibliotheek van het magnifieke uitzicht over Brussel waarbij in de verte zelfs het Atomium te zien was.

Het was erg interessant om een keertje binnen te kijken maar eerlijk is eerlijk, het bijna 40-jarige gebouw deed erg stoffig aan, niet in de laatste plaats door het vele donkere hout dat gebruikt is bij de inrichting.
Bij het betreden van de leeszalen had ik het idee een flinke stap terug te doen in de tijd, zeker bij het zien van die lange rijen cataloguskasten. Misschien was dat wel wat ik het meeste miste die dag, de aandacht voor alle nieuwe (digitale) zaken waar de bibliotheek (hopelijk!) mee bezig is. Er werd weliswaar heel kort iets verteld over het zogenaamde retroconversieproject om de oude cataloguskaartjes om te zetten naar de online catalogus maar daar bleef het bij. De website geeft daar overigens ook weinig informatie over, verder dan een link naar het e-Depot kom ik niet.
Ach, het gros van de bezoekers zit daar waarschijnlijk niet op te wachten want het is al een genot om door de leeszalen te struinen en die bijzondere sfeer op te snuiven. Wat dat betreft was het bezoek meer dan geslaagd! Meer foto’s zijn hier te zien.

Nu wordt het de hoogste tijd dat ik ‘onze eigen’ KB in Den Haag eens met een bezoekje vereer want daar was ik helaas nog nooit.

Advertenties