Communiceren op afstand

Ondergetekende mag deze maand drie presentaties geven. Nu ben ik daar absoluut geen fan van, ik vind een workshop geven al geen pretje maar soms ontkom je er niet aan. De eerste is een presentatie over onze mediatheekportal xc3xa9n federatieve zoekmachine Fontys Felix voor een van de lectoren van Fontys en twee promovendi. Dat is kleinschalig want drie personen kan ik wel aan :-) Het geeft me het ook het idee dat het face to face is en daar hou ik wel van, die persoonlijke benadering.

Die andere twee presentaties mag ik samen met een andere collega (hallo Erik!) geven op de studiedagen voor domeindeskundige informatiespecialisten van Fontys Mediavoorzieningen. Daar staan iets meer mensen voor mijn neus… Op zo’n studiedag is het de gewoonte dat er ervaringen vanuit het werkveld worden uitgewisseld en dat er zogenaamde ‘Best Practices’ worden gepresenteerd waar anderen hun voordeel mee kunnen doen. In het kort, die van ons gaat over de samenwerking tussen de Klankbordgroep (met hierin een aantal collega’s van verschillende mediatheken inclusief ondergetekende) en de Projectgroep die uiteindelijk de keuze moest maken welke leverancier onze nieuwe federatieve zoekmachine mocht leveren en aan welke eisen die moest voldoen. De Klankbordgroep leden mochten testen, gaven op- en aanmerkingen, zorgden dat de achterban gexc3xafnformeerd werd en verzorgden voor de directe collega’s een workshop.

Maar wat ik nu eigenlijk wil zeggen, vanmiddag moest ik naar Eindhoven om aan de presentatie te werken maar vanwege de staking van de bussen en de extra drukte op de weg leek het me niet raadzaam om voor twee uurtjes naar onze (voetbal) :-) hoofdstad af te reizen. De communicatie met mijn collega’s verliep dus via Office Communicator, de zakelijke tegenhanger van chatprogramma MSN xc3xa9n de ouderwetse telefoon. Dat viel niet tegen en is wat mij betreft een goed alternatief voor dit soort bijeenkomsten. Ok, soms is het handiger om elkaar ‘in real life’ te zien maar in dit geval was het chatprogramma een uitstekend alternatief. Als het gebruikt wordt in combinatie met een webcam kan ik me voorstellen dat tripjes naar Eindhoven in de toekomst iets minder frequent voor gaan komen en dat kan ik alleen maar toejuichen.

Hopelijk hebben mijn collega’s aan de andere kant van de digitale snelweg dat ook zo ervaren.

Foto

Advertenties