Gelezen: Op een blauwe dag geboren / Daniel Tammet

Het gaat ineens razendsnel, al die Nederlandse boeken die ik nog wilde lezen. Vorige week onderschepte ik ‘Op een blauwe dag geboren‘ geschreven door Daniel Tammet toen het werd teruggebracht door een studente. Ik heb het boek vorig jaar zelf aangeschaft maar was het uit het oog verloren.

Daniel Tammet heeft het Syndroom van Asperger, een vorm van autisme en in dit boek beschrijft hij zijn leven tot dusver. Daniel heeft niet alleen Asperger maar is ook een savant. Een bekende savant is bijvoorbeeld Kim Peek, de man op wie de film Rainman is gebasseerd.
Wat het boek zo interessant maakt is het feit dat Daniel precies kan uitleggen en opschrijven wat er in zijn hoofd gebeurt als hij ingewikkelde berekeningen maakt, waarom hij woorden en getallen als vormen en kleuren in zijn hoofd ziet en in het verlengde daarvan waarom hij bepaalde woorden en getallen ‘mooier’ vindt dan andere. Ook weet hij precies waar zijn sociale tekortkomingen liggen en het is ontroerend om te lezen hoe hij probeert om op zijn eigen manier socialer over te komen in groepen, oogcontact met mensen te maken en ondanks zijn enorme behoefte aan rust en orde zijn eigen plekje in het gezin (met acht jongere broertjes en zusjes) weet te vinden.

De bibliotheek is trouwens belangrijk voor Daniel! Naast thuis is de bibliotheek een van de weinige plekken waar hij zich op zijn gemak voelt. In zijn jeugd bezoekt hij de bibliotheek dagelijks en hij kan zijn geluk niet op als blijkt dat zijn klaslokaal op de middelbare school naast de schoolbibliotheek ligt. Studeren wil hij niet maar postsorteerder of bibliothecaris lijkt hem een ideaal beroep…

‘Het had me altijd ideaal geleken om op een sorteerafdeling te werken en elke brief in precies de juiste gleuf te stoppen, of in een bibliotheek, omgeven door woorden en getallen, in een omgeving die gestructureerd, logisch en rustig was.’

Een hoogtepunt in zijn leven is de ontmoeting met Kim Peek die plaatsvindt in (jawel) de Openbare Bibliotheek van Salt Lake City. Voor Daniel voelt dit als een paradijs op aarde… Bibliothecaris worden is overigens niet gelukt maar voor wie wil weten hoe Daniel nu zijn dagen doorbrengt, lees het boek. Meer info vind je ook nog op zijn blog. Eveneens fascinerend, de YouTube filmpjes en de Yahoo clipjes.

Advertenties