Gelezen: The Academic Library and the Net Gen Student : Making the Connections / Susan Gibbons

In de categorie ‘wel aardig maar waar heb ik het eerder gelezen?’ valt het boekje The Academic Library and the Net Gen Student : Making the Connections van Susan Gibbons waarin ze bespreekt hoe een universiteitsbibliotheek kan inspelen op de veranderende student, die van de generatie Y oftewel de ‘Net Gen’.

Het boek begint met de missie en visie van de universiteitsbibliotheek en hoe die onder invloed van het internet aan het veranderen is. Of zoals Susan het zo mooi weet te verwoorden: ‘If academic libraries are considered warehouses of information and academic librarians the gatekeepers of that information, then the internet may indeed be a disruptive technology for academic libraries‘.
Ook maakt ze onderscheid tussen ‘information’ en ‘knowledge’ waarbij dat laatste gefaciliteerd wordt door de bibliotheek.

Daarna volgen een aantal hoofdstukken over de kenmerken van de ‘Net Gen‘, de invloed van Games, WEB 2.0 en Tagging met succesvolle voorbeelden van bibliotheken die hier mee aan de slag zijn gegaan. 
Hoofdstuk 6 heeft het dan over de ‘Net Gen’ generatie en hun manier van communiceren via SMS, Chat en Sociale Netwerken. Toen moest ik wel even glimlachen want via het bibliotheeksysteem waar ik mee werk worden nog wekelijks tientallen reserveringsbrieven en rappels uitgeprint. Niks geen sms of een automatisch verstuurd e-mailtje, gewoon een a4’tje bij de student op de deurmat, ai!
Ach ja, zo begreep ik laatst van een collega die zich bezighoudt met het reglement dat er een voorstel was gekomen om sms-en in de mediatheek te gaan verbieden. Hm, dan kan zo’n printje nog best van pas komen…

Aardig boekje waarin alle ontwikkelingen betreffende WEB 2.0 en datgene wat een bibliotheek ermee kan op een makkelijk leesbare manier worden neergezet maar geen ‘must read’ als je het mij vraagt.

Advertenties