Gelezen: Een Andere Elliot / Graham Gardner

Op de dag dat Henk blogde over ‘Een Andere Elliot‘ van Graham Gardner lag het boek in mijn postvak. Zijn stukje maakte me nog nieuwsgieriger maar pas in het weekend kwam het er eindelijk van en las ik het in een ruk uit.
Het is een een beklemmend en angstaanjagend (jeugd)boek waarin Elliot Sutton de hoofdrol speelt. Elliot werd op zijn vorige school gepest en moet na een verhuizing opnieuw beginnen op Holminster High. Dat probeert hij door zo min mogelijk op te vallen en dus zoveel mogelijk op te gaan in de massa. Dat lukt deels maar op een gegeven moment wordt hij opgemerkt door ‘De Wachters’, een groepje ouderejaars die de school vanachter de schermen besturen met terreur op een anonieme, stille en geniepige manier. En dan komt Elliot ineens aan de andere kant te staan, in de rol van de pester.

De manier waar Gardner beschrijft hoe Elliot zich gedraagt op school is verbazingwekkend precies. Elliot wil niet opvallen, doet daar zijn uiterste best voor en hij is zich altijd bewust van datgene wat zijn gedrag (mogelijk) kan uitlokken. Hij is altijd bang en ziet in anderen immer een potentieel gevaar. De manier waarop dat beschreven is nu net het knappe aan het boek. Je ziet het schoolleven door Elliot’s ogen en je wordt als lezer compleet meegezogen in de wereld van ruzie en pesterijen.
Op een gegeven moment dacht ik dat de schrijver waarschijnlijk zelf zoiets moet hebben meegemaakt omdat hij het anders nooit zo had kunnen beschrijven.

Prachtig boek dat nog wel even in je hoofd blijft zitten!

Advertenties