Met Library Thing en Felix het weekend in

In september 2005 maakte ik op dit blog melding van Library Thing. Een soort virtuele boekenkast met behoorlijk wat WEB 2.0 trekjes inclusief tagging, sharing, rating en widgets.
Ik ben er een tijdje actief mee in de weer geweest maar de laatste maanden ben ik de site een beetje uit het oog verloren. Leuk om je boeken online te catalogiseren (we blijven tenslotte informatiespecialisten) maar verder deed het me niet zoveel. Ik heb genoeg andere manieren om aan interessante literatuur, zowel fictie als non-fictie te komen. Toch blijft het een mooie site om in de gaten te houden, zeker voor bibliotheken die aan de slag willen met WEB 2.0 toepassingen in hun eigen catalogus.

Vandaag bleef ik er toch weer even hangen want zowel Gerard als Edwin wisten te melden dat Library Thing een hoop nieuwe bronnen heeft toegevoegd aan hun site. Je zou op dit moment zomaar een beschrijving kunnen tegenkomen die ik hoogstpersoonlijk heb gemaakt want bij het toevoegen van nieuwe titels kun je nu ook gebruik maken van o.a. de collectie van de British Library en (jawel hoor) de collectie van Fontys Hogescholen. Gaaf, ‘we’ zijn nu een van de vier Nederlandse bibliotheken die toegevoegd zijn. Dat er nog maar velen mogen volgen!

En mag ik dan ook nog even schaamteloos reclame maken voor de nieuwe federatieve zoekmachine van Fontys genaamd Felix wat staat voor ‘Federated Library eXplorer’? Met Felix is het mogelijk om met een enkele zoekopdracht tientallen bronnen en databanken te doorzoeken, zie ook afbeelding. Voor studenten en medewerkers zijn na een inlogprocedure uiteraard alle bronnen beschikbaar, anderen zoeken alleen in openbare bronnen.
Meer informatie via screencast. En omdat Firefox rules download je natuurlijk meteen even die handige ‘search plugin‘ waarmee je rechtstreeks via je browser kunt zoeken in die bronnen.

Er zit wel een nadeel aan die nieuwerwetse dingen, de readers voor de komende workshops Informatievaardigheden moeten weer eens aangepast worden en dat gaat wat tijd kosten.
De afbeelding heb ik trouwens aangepast met Picnik via mijn Flickr account. Werkt handig en snel en is een aanrader als je niet de beschikking hebt over een programma als Photoshop of geen hebt om je in alle extra’s te verdiepen.

Weekend nu!

Advertenties
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close