Bezocht: Andy Warhol : Other Voices, Other Rooms / Stedelijk Museum – Amsterdam

Het was alweer een hele tijd geleden dat ik voor het laatst het Stedelijk Museum in Amsterdam bezocht. Volgens mij was het in mijn studententijd toen er nog een OV studentenkaart bestond die 365 dagen per jaar geldig was. Heerlijk, wat een luxe!
Het Stedelijk Museum zit overigens alweer een tijdje op een andere plek. Vanwege een grootscheepse verbouwing die in 2009 afgerond moet zijn kun je het museum nu vinden in het oude gebouw van PTT Post nabij het Centraal Station en de nieuwe Openbare Bibliotheek.

De reden om een aantal dagen geleden weer eens naar Amsterdam af te reizen was de tentoonstelling ‘Andy Warhol : Other Voices, Other Rooms‘. In deze overzichtstentoonstelling wordt vooral de filmische kant van Andy Warhol belicht al ontbreken Marilyn Monroe, het koeien– en vissenbehang en de Brillo boxen ook niet.
Die films dus… Warhol heeft naast de circa 500 Screen Tests (opgenomen tijdens zijn Factory periode) ook een groot aantal langere films gemaakt waarvan er 19 synchroon in een ruimte van het Stedelijk vertoond worden.
Overeenkomst, Warhol achter de camera die zonder in te grijpen mensen en gebeurtenissen filmt tot op het absurde af. Of ben jij gexc3xafnteresseerd in een 8 uur durende film getiteld ‘Empire‘ waarbij je alleen het Empire State Building ziet? En wat te denken van ‘Kitchen‘? Reality TV was er ook al in 1965.
Raar maar intrigerend! En leuk voor een pittige discussie. Want is dit eigenlijk kunst? En als het geen kunst is, wat is het dan wel?

Naast deze films was het tevens mogelijk om alle 42 afleveringen te bekijken die Andy Warhol tussen 1979 en 1982 maakte voor muziekzender MTV. Oh ja, en nog een hele zwik onbekende videowerken maar die heb ik aan mij voorbij laten gaan. Het was ook veel te veel om in een middag te bekijken.
Het leukste vond ik het gedeelte van de tentoonstelling waar door middel van tekeningen, foto’s, zeefdrukken, tijdschriften, audiotapes, correspondentie etc. een beeld wordt geschetst van Andy Warhol als kunstenaar en waarbij je als voyeur fungeert net als Warhol zelf ook was.   
Fascinerend, zijn uitspraak uit 1968 is uiteindelijk waarheid geworden in een tijd waarin YouTube maar ook programma’s als Idols en So You Wannabe A Popstar ervoor zorgen dat gewone stervelingen ook hun ‘fifteen minutes of fame‘ beleven. En dan mag je zelf bepalen of dat een gunstige ontwikkeling is of niet.

De tentoonstelling is nog tot en met 13 januari te zien. Meer informatie vind je op de site van het Stedelijk Museum en de Andy Warhol Club.

Advertenties