2007 in 1

Een jaaroverzicht in blogpostjes is een hele klus maar het idee van Edwin sprak me zo aan dat ik ook een poging waag. Zoals mijn hele weblog een aaneenschakeling is van werk,- sport,- muziek- en varia blogjes, zo moet je dit jaaroverzicht ook zien, geheel in Blogparty stijl :-)

Januari:
Het imagoprobleem van mijn beroepsgroep kwam dit jaar een aantal keren ter sprake. Ik blogde er over in januari maar in september kwam het nog eens voorbij flitsen. Wat kunnen we daar toch met z’n allen aan doen? Het wordt hoog tijd voor wat vers jong bloed in de bibliotheek. Wat dat betreft kunnen we nog wat leren van de Idea stores in Engeland.
Iets leren kunnen we ook van het ‘Lange Staart‘ fenomeen waar Chris Anderson over schreef. Ik las zijn boek in xc3xa9xc3xa9n ruk uit en schreef er destijds dit over. Dat laatste zinnetje (bied klanten een overdaad aan keuze maar help ze met zoeken) staat nog steeds overeind.

Februari:
Oh jee, Google en Wikipedia als concurrenten voor het boek? Zeker, lees deze blogpost nog maar eens. Ben jij ook al bladermoe?
Hoe zou het inmiddels met de discipline van de gemiddelde Fontys student zijn? Mijn werkgever was daar in het begin van dit jaar niet over te spreken maar na het artikel in het Eindhovens Dagblad heb ik er niets meer over gehoord. Inmiddels is het duidelijk dat studenten toch trek hebben in een workshop Informatievaardigheden, al is het maar omdat het als verplichting op het rooster staat.

Maart:
Het verbod op bepaalde boeken in Amerikaanse bibliotheken haalde een aantal keren het nieuws. Of het nu ging om een kinderboek (reeds uit 2006) of de ‘Swim Suit Issue‘ van Sports Illustrated, het blijft een vreemd idee dat sommige, op het eerste oog normale, boeken volgens sommige mensen verboden moeten worden. Er is zelfs een speciale ‘banned books‘ week. Kan het gekker?
Er was ook veel verboden tijdens mijn bezoek aan The British Library in Londen maar tijdens mijn jaarlijkse tripje ‘overseas’ was het een hele belevenis om eindelijk een ‘reading room’ te bezoeken.

April:
Gamen is hot en het is daarom niet vreemd dat er in een aantal Nederlandse bibliotheken volop mee gexc3xabxperimenteerd wordt. Maar waar blijft die eerste ‘gaming librarian‘ in Nederland?
Over hot gesproken, Brett Anderson was het in de jaren 90 als zanger van Suede. In 2007 zag ik hem 3x solo en het concert van Keulen stond vanaf 22 april op 1 in mijn concertlijstje en heeft zonder problemen stand gehouden.

Mei:
Wow, mijn tweede blogverjaardag! Wie had dat ooit gedacht in mei 2005? Misschien was ik zelf nog wel het meest verbaasd over het feit dat ik de twee haalde. Nogmaals een bedankje voor al mijn lezers en zeer zeker ook aan de mensen die regelmatig een reactie achterlaten of op een andere manier laten weten dat ze mijn blog bezoeken.
De blogverjaardag viel samen met de term blogstress, kan het toepasselijker? Gelukkig is die term nog steeds niet van toepassing op mij, ik kan goed leven met een blogloos dagje.

Juni:
David Weinberger was de man die in juni indruk op me maakte met zijn boek ‘Everything is Miscellaneous’. Ik hoop dat iedere informatiespecialist dit boek onder de kerstboom vindt want het is zeer de moeite waard.
Huize Blogparty werd verblijd met twee nieuwe huisgenootjes. De naamgeving was moeilijk maar uiteindelijk werden de cavia broer en zus genoemd naar The White Stripes zodat ze nu door het leven gaan als Jack en Meg.
Lornah Kiplagat als sportvrouw van het jaar was een aantal dagen geleden nog net een stapje te ver maar haar stichting mocht in Brunssum op veel steun rekenen. Ook ik liep een aantal rondjes om de vijver voor het goede doel.
De Pabo rekentoets mag niet ontbreken in het overzicht. Een groot aantal studenten struikelden erover en moesten de opleiding verlaten of mochten er niet eens aan beginnen. Gelukkig waren Fokke en Sukke er nog.

Juli:
Oeps, ik bleek voor 80% verslaafd te zijn aan bloggen maar echt verrassend was die uitslag natuurlijk niet. Verrassend was wel mijn bezoek aan DOK Delft samen met Hans. We kregen een  onverwachte rondleiding van Jaap en Erik en ik mocht zelfs Wii-en, yoohoo.
Na David Weinberger volgde Andrew Keen en ook zijn boek ‘The Cult of the Amateur‘ las als een trein. Maar wat een zure benadering van alles wat het internet te bieden heeft. Er zat zeker een kern van waarheid in zijn boodschap maar de manier waarop mr. Keen die bracht schoot mij in het verkeerde keelgat. Jammer!

Augustus:
Leuk, de wikiscanner. Een paar dagen na de introductie ervan sprak heel Nederland over Mabel. De rust is inmiddels wedergekeerd maar vermakelijk was het wel.
Rust is er nog steeds niet in de wereld van de online profielen. Met de stormachtige groei van al die ‘social networking’ sites krijgen we steeds meer internet profielen en het wordt dat de hoogste tijd dat daar een passende oplossing voor gevonden wordt.

September:
Mijn grote werkfrustratie in september was het draaien van een baliedienst in Sittard. Stikdruk aan het begin van het schooljaar en het enige wat ondergetekende de hele dag moest doen was het uitlenen en innemen van videocamera’s en bijbehorende statieven. Oh ja, vergeet het vervangen van de accu’s niet. Gaap gaap…

Oktober:
Alweer een jubileum, 12,5 jaar in dienst bij Fontys. Ik kreeg de befaamde Fontys pen en een lunch aangeboden door mijn collega’s. Dank daarvoor! Was dit nu ook het jaar dat we als collega’s dichter naar elkaar gegroeid zijn al dan niet door leuke of minder leuke gebeurtenissen? Uit de spontane ‘groepshug’ vlak voor de Kerstvakantie sprak in ieder geval
een heleboel warmte.
Het sportieve hoogtepunt van deze maand kwam op naam van Roda JC keeper Bram Castro. Mede door zijn goal bekerde Roda JC verder en mogen ze op 15 januari aantreden tegen Excelsior. Goed gedaan Bram!

November:
Live bloggen, is dat iets voor mij? Ik deed een poging op het NVB congres maar mijn Fontys leenlaptop en ict kennis wilde niet meewerken. Uiteindelijk wist ik er toch nog een aantal verslagen uit te persen maar vlotjes liep het allemaal niet. Volgende keer beter!
Oh ja, sprak ik net nog over een ‘groepshug’, misschien ben ik toch closer met mijn collega’s dan ik een aantal weken geleden dacht.

December:
De maand is nog niet voorbij maar twee dingen mogen niet onvermeld blijven. Ik liep een fantastische hardloopwedstrijd want de Mescherbergloop was zwaar maar zo mooi. Aanrader!
Schrikken was het toen ik plotseling last kreeg van RSI klachten. Een stapje terug doen aan de computer en meer rust nemen bleek de oplossing. Wat dat betreft had ik veel eerder lak moeten hebben aan deze cartoon. Echt, er is meer dan het lezen van rss feeds ;-)

Fijne Feestdagen!

Advertenties