Informatiespecialist beyond Google / Kees Westerkamp (NVB dag 2007)

Hmm, eerst inlogproblemen en daarna laptop problemen. Gelukkig mag ik even de laptop van Marina lenen :-)

De eerste presentatie die ik bezocht was van Kees Westerkamp, docent aan de Hanzehogeschool Groningen. Hij werd voorgesteld door Eva Simon, dagvoorzitter van de track Het Vak. In de presentatie van Kees was vooral aandacht voor de arbeidsmarkt, de opleidingen, de competenties en het imago van de informatiespecialist.

Over de arbeidsmarkt: Er is volop vraag naar info specialisten maar het aantal instromers aan een IDM opleiding loopt schrikbarend terug. Een zorgelijke ontwikkeling die volgens Kees alleen tot stilstand kan worden gebracht als de NVB, de leden (wij dus), het werkveld en de opleidingen de handen in elkaar slaan.
Doe iets aan het imago, werk samen met de opleidingen meteen vanaf het 1e studiejaar en zorg dat studenten geprikkeld worden door te kiezen voor een IDM opleiding. Ondanks een krap budget, probeer toch aan marketing te doen en laat zien in welke bedrijven en welke functies informatietiespecialisten terecht kunnen komen.

Ook zorgelijk, veel info specialisten van nu weten niet hoe hun beroep er over 3-5 jaar uitziet. Hier kwam het onvermijdelijke digital natives en digital immigrants weer ter sprake. Kees riep de aanwezigen dan ook op om volop te experimenteren met nieuwe digitale ontwikkelingen zoals Hyves.

Dat laatste doen we gelukkig volop bij Fontys maar het is wel opvallend dat in mijn team de laatste jaren alleen maar vraag is naar AV/ICT specialisten… Forza de informatiespecialist :-)

Ik hoop straks nog meer tijd te hebben om wat postjes te plaatsen maar als mijn laptop raar blijft doen houden jullie dat tegoed.

Advertenties