Imagoprobleem deel zoveel

Daar gaan we weer, imagoprobleem deel zoveel. Ik lees op dit moment ‘meisje, 15, mooi maar maf‘ van Sue Limb. Het boek is oorspronkelijk uit 2000 en in 2003 uitgegeven in de Nederlandse vertaling. Het geeft een doorkijkje in het leven van de 15-jarige Jess die een onbereikbare liefde heeft. De uitgave die ik lees is uitgegeven in het kader van de Vrije Lijsters 2005 door uitgeverij Wolters-Noordhoff. Studenten Nederlands van de lerarenopleiding moeten elk schooljaar een aantal van deze zgn. Lijsterboeken lezen en deze titel heb ik weken geleden eruit gepikt. Voor meer informatie over de Lijsters, check de speciale site.

Maar goed, imagoprobleem deel zoveel dus. De moeder van de 15-jarige hoofdpersoon werkt namelijk in een bibliotheek. En op p.14 is het al raak, ik citeer:
"Het was een ramp om een moeder te hebben die in de bibliotheek werkt. Iedereen kon haar zien met haar sneue schoenen, haar suffe bril en haar afschuwelijke, oude hippiekleren. Soms vergat ze zelfs om haar haar te kammen."

En dan de beschrijving van de schoolbibliotheek op p. 106, kan me niet voorstellen dat er nog zulke schoolbibliotheken te vinden zijn:
"Normaal gesproken was het goed toeven in de bibliotheek: het was er warm in de winter en koel in de zomer. En het was er ook vrij donker, een voordeel als je puistjes had. Er hing een ouderwets boekenluchtje, heel anders dan in de gymzaal bijvoorbeeld, waar het stonk naar zweterige broeken. Mevrouw Forsyth was de onverbiddelijke baas in de bibliotheek. ‘Niet eten’ en ‘Niet praten’ waren hier nog echte regels. Het was een sport op zich om te proberen het een halfuurtje uit te houden in deze strenge omgeving."

Tja, wat moet ik daar nog aan toevoegen? Dat het KLC een open omgeving is waar studenten gewoon mogen praten, overleggen en telefoneren en dat het geen enkel probleem is om videofilmpjes te maken met geluid?
Dat ‘niet eten’ klopt overigens wel maar er schijnt een proef aan te komen waarbij het voor studenten mogelijk wordt om een hapje te eten en te drinken aan de computer. Wat dat betreft zou ik het liefste een soort koffiecorner in het KLC hebben waar studenten terecht kunnen. Er zit overigens een verbouwing aan te komen (alweer!) maar volgens mij is zoiets helaas niet meegenomen. Sorry, het imago is hier al vaker te sprake gekomen maar ik vind het ook zxc3xb3 jammer dat ‘we’ nog steeds aan dat imago vastzitten, wanneer gaat dat nu eindelijk eens veranderen? En wat kunnen we daar als beroepsgroep aan doen?

Zo, tijd om mijn All Stars gympen, strakke broek en dito truitje aan te doen xc3xa9n mijn knotje los te gooien, uitzonderingen bevestigen tenslotte de regel :-)

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close