Roda JC – AZ Alkmaar 27/01/2006

Waar een eigen weblog al niet toe kan leiden! Mij leverde het in ieder geval een indrukwekkende namiddag en avond op als gast van regisseur Andrxc3xa9 bij de wedstrijd Roda JC – AZ Alkmaar. De wedstrijd was live op RTL5 en dat betekende dat het hele mediacircus naar het ijskoude Kerkrade afreisde om verslag te doen van deze partij waarbij Roda JC moest proberen om de stijgende lijn van de laatste weken vast te houden en AZ Alkmaar voor de drie punten moest gaan om in het spoor van PSV te blijven.

Twee uur eerder dan gebruikelijk, om 17.00 u. precies meldde ik me bij de truck van de Cinevideogroep waar ik een hartelijk welkom kreeg van Andrxc3xa9 en een aantal van zijn collega’s, waaronder Johan en Weelie. Voor alle duidelijkheid, ik heb nog veel meer mannen de hand geschud maar al die namen zijn helaas niet blijven hangen, sorry!

Eerst mocht ik even een kijkje nemen in de regiewagen waar uitleg volgde over hoe zo’n tv registratie precies in zijn werk gaat. Daarna volgde uitleg over de wijze waarop de titels gemaakt worden die je tijdens wedstrijden op je tv scherm ziet verschijnen (denk aan: ‘… is bij de volgende gele kaart geschorst’ of -hoe actueel- ‘Arveladze scoorde reeds eerder dit seizoen de snelste goal namelijk 24 seconden na de aftrap’) en de virtuele reclameborden die je eveneens te pas en te onpas op je beeld ziet terugkomen. Inmiddels was ik ook in het bezit van een dienst- annex perskaart waarmee ik alle ruimtes in het stadion mocht betreden op de kleedkamer en de tribunes na dus toen we na een tijdje het stadion binnengingen verwachtte ik meteen dat – in Roda JC kringen zeer bekende – steward Rein mij zou tegenhouden in de spelerstunnel maar het feit dat ik bij Andrxc3xa9 hoorde was al voldoende (Koempel, dit kan heel handig zijn bij het illegaal binnendringen van het spelershome…). We hebben even een kijkje genomen bij het grote reclamebord in de spelerstunnel waar presentator Koert Westerman (voor mij tot gisteravond niet bekend alhoewel zijn stem naderhand wel een lichtje liet branden) voor Versatel de kijkers door het programma zou leiden door middel van interviews met bv. Danny Hesp, de analyticus van gisteravond die voor zowel Roda JC als AZ speelde en wiens grote broer Ruud inmiddels is toegetreden tot de technische staf van Roda JC. Ook heb ik de perskamer nog even bekeken om daarna met de lift naar de nok van het stadion te gaan. Daar was ik al eens geweest maar nu stond alles al klaar voor de wedstrijd en ja, het klopt dat die camera’s heel goed en scherp kunnen inzoomen, de mensen bij mij in de buurt zijn dus bij deze gewaarschuwd…

Omdat André ook nog in functie was gingen we daarna terug naar de regiewagen waar ik alvast kon zien waar ik tijdens de wedstrijd plaats mocht nemen. Inmiddels was het bijna 18.30 u. en was het tijd voor het eten. Het lijkt erop dat de pers een gevarieerder diner krijgt dan de spelers (ik ben drie keer in het spelershome geweest en even zo vaak stond er kip op het menu), ik heb mogen genieten van gegratineerde aardappels, bloemkool en biefstuk met een cola (nog geen A-merk overigens) en een koffie toe. Ja ja, inmiddels ook bekende mensen gespot, Barbara B., Johan D. (kwam waarschijnlijk net van platenzaak Sounds in Venlo af, gezien zijn column in VI van een aantal weken geleden), Willem van H. en last but not least, het jeugdidool van mijn zus, Wim K. en dat alles onder het toeziend oog van een megagrote Dick N. (op een prachtige zwart-wit foto). Rond 19.00 u. was het tijd om terug te keren naar de regiewagen want er moest uiteraard ook nog gewerkt worden. Het filmen van de aankomst van de AZ bus, interviewtjes met Huub Stevens en Louis van Gaal, ik zag live op een tv scherm hoe de gebroeders Krings de Koempelvaan ophingen, het filmen van koukleumende mensen en om 20.10 u. was ook Marco eindelijk binnen en hing de NZ vlag!

Zo werd het eindelijk 20.30 u en meteen voelde het heel raar om niet in het stadion te zitten maar toch heel kort bij en om de spelers op een tv schermpje te zien als ze naar buiten komen voor het begin van de wedstrijd. Mijn gevoel zei dat ik alsnog meteen het stadion in moest rennen maar de nieuwsgierigheid om te zien hoe het er tijdens een wedstrijd eraan toen zou gaan won het! Toen de wedstrijd eenmaal begon wist ik helemaal niet waar ik moest kijken, ik had een tv schermpje voor me dat verdeeld was in vier vlakken en waar dus ook vier verschillende beelden te zien waren en vanuit mijn plek kon ik ook nog eens op al die andere schermen kijken. In het begin duizelde het behoorlijk en zat ik steeds te switchen tussen mijn eigen beeldschermpjes en die grote schermen voor me maar daar werd ik helemaal gestoord van. Naast me zaten overigens de eindredacteuren van Versatel (tenminste, ik dacht dat ze van Versatel waren) dus heb ik een poging gedaan om me rustig te houden en om zoveel mogelijk als neutrale toeschouwer naar de wedstrijd te kijken, al kwam daar na twee minuten reeds een voortijdig einde aan toen Arveladze de 0-1 voor AZ op het bord zette. Daarna had Roda JC een zeer sterke fase waarbij Voigt (hij verving de geschorste Lachambre op de links back positie) terecht voor 1-1 zorgde.

Inmiddels had ik voor mezelf besloten dat ik, ongeacht de ruststand (die 1-2 bleek te zijn), de 2e helft in het stadion wilde zien dus dat heb ik ook gedaan. Toen ik mij in de omloop meldde bij Marco en mijn vrienden waren ze zeer verbaasd om mij te zien, gezien de vrieskou en de ruststand hadden ze verwacht dat ik lekker in de warmte zou blijven zitten. Na 10 minuten in de 2e helft was de wedstrijd gespeeld en stond het 1-4. AZ drong (gelukkig) niet meer aan, Roda JC wisselde erop los (met het oog op de bekerwedstrijd van dinsdag tegen Helmond Sport) en ik had een beetje spijt dat ik zo plotsklaps was vertrokken in de rust, zeker toen om mij heen de mensen begonnen te mopperen, te zeuren en te schelden. Wat mij betreft speelde AZ veel beter en was het een verdiende overwinning al had ik het zeer schamele aantal AZ supporters (als je nr. 2 in de competitie bent en je neemt 20 man mee bij een uitwedstrijd, dan is dat wel heel erg triest!!!) een fikse nederlaag gegund maar dat zat er voor Roda JC in deze vorm gewoon niet in. Maar goed, ik had het op een gegeven moment gehad met het publiek om me heen en samen met Marco en Michxc3xa8l daalde ik reeds langzaam de tribune af in afwachting van het laatste fluitsignaal. En dat had ik dus niet moeten doen… tijdens het afhalen van de vlag ben ik alsnog gespot

Na afloop nog even nakletsen in het supportershome waar we bezoek kregen van drie spelers (woh, het moet niet veel gekker worden). Naast reserve doelman Bram Castro en spits Sekou Cissxc3xa9 kwam ook Ivan nog even binnenwandelen. Die laatste had flink de pest in over het verloop van de wedstrijd en dan druk ik me nog zachtjes uit!!! Rond 0.00 u. was het tijd om naar huis te gaan.

Ik heb, ondanks de nederlaag, een super middag en avond gehad en vond het reuze interessant om het voetbal eens van deze kant te zien. Ongelooflijk dat er zo’n 70 personen bezig zijn om een wedstrijd op deze manier in beeld te brengen. Ik vond het overigens raar om die mensen op afstandelijke wijze en zakelijk manier te horen praten over ‘mijn’ club en over de spelers die ik ken. Vanzelfsprekend, want ze hebben geen emotionele binding met die club maar voor mij was het toch even vreemd. Andrxc3xa9 (en al die anderen), nogmaals bedankt dat ik een kijkje mocht nemen in deze voor mij onbekende wereld. Mocht een van jullie ooit de beh

oefte hebben aan een kijkje in de keuken van een informatiespecialist in het Hoger Onderwijs, jullie weten me te vinden!!!

Advertenties